Curtea Constituțională a început să constate abuzurile liberalilor din legile adoptate în miez de noapte, consideră deputatul Sorin Vrăjitoru, vicepreşedinte al PSD Călăraşi care a continuat „PNL începe să dea socoteală pentru ilegalitățile comise în toiul nopții de Guvernul Orban! Liberalii au crezut că pot să scape de orice răspundere și că au drum liber de organizarea de anticipate! Este clar pentru fiecare român: În umbra nopții, Guvernul Orban a aprobat nedemocratic, abuziv și neconstituțional legi prin care să obțină avantaje electorale pentru ei și bani pentru sponsorii lor, astfel încât să fie alimentați cu fonduri la alegerile locale și parlamentare.”
Pe 12 februarie, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere:
1. Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat;
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind unele măsuri fiscalbugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative este neconstituţională. În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că nu au fost respectate condiţiile constituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extinse ca formulate.
2. Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru completarea articolului 38 alin.(3) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, obiecţie formulată de Guvernul României.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea pentru completarea articolului 38 alin.(3) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituţională, în ansamblul său.
Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
De asemenea, Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, ridicată direct de Avocatul Poporului. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ sunt constituţionale, în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Avocatului Poporului.