S. Vrăjitoru: Orice gospodar sau fermă care au fost nevoiți să-și sacrifice animalele infestate cu pestă vor fi despăgubiți

Vrajitoru 13 sept Parlament

Deputatul PSD Călăraşi, Sorin Vrăjitoru, membru al Comisiei pentru Agriucultură a participat joi la întrevederea comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, cu Comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene şi agricultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Printre subiectele abordate s-a numărat şi pesta porcină africană. Într-o postare pe contul personal de facebook, parlamentarul călărăşean a spus că „Orice gospodar sau fermă care au fost nevoiți să-și sacrifice animalele infestate cu pestă vor fi despăgubiți. Inclusiv oamenii care au rămas fără loc de muncă urmare a desființării/închiderii fermelor de porci vor primi plăți asiguratorii. Asigurări, în acest sens, a dat şi comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală care s-a întâlnit astăzi cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu deputaţi şi senatori ai Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, dar şi cu fermieri români.”

Comisarul european pentru Agricultură a asigurat sprijinul Comisiei pentru România în lupta sa împotriva pestei porcine africane, prin implementarea unor măsuri de supraveghere şi detecţie a virusului, servicii veterinare şi cercetare. "Vom continua să sprijinim Ministerul Agriculturii şi fermierii din România în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetare. Vom încerca să furnizăm un vaccin care să funcţioneze pe viitor. 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru cercetarea acestui obiectiv."

Autoritățile fac o prioritate maximă din combaterea peste porcine, măsurile de prevenție și înlăturarea efectelor. Premierul, ministrul Agriculturii, ministrul Finanțelor, șeful ANSVSA fac tot ce este posibil pentru rezolvarea situației și pentru acordarea rapidă de juste despăgubiri. De exemplu, oamenii care au rămas fără porc în gospodărie din cauza peste, primesc despăgubiri la greutatea pe care ar fi avut-o porcul de Crăciun și nu cât avea la momentul sacrificării. “Este un moment dificil, pentru toți crescătorii români de porci, indiferent că sunt persoane particulare sau proprietari de ferme. Solidaritatea este vitală. Stau exemplu în acest sens multe țări europene care se luptă de ani de zile cu pesta porcină africană. “ a declarat pentru www.arenamedia.ro deputatul Sorin Vrăjitoru care a oferit şi câteva exemple europene. “În Polonia primele focare au fost depistate în 2014. În 4 ani au fost eradicate 1522 de focare şi mai sunt de eradicat 1192. În Lituania procesul a durat 3 ani, din 2014 până în 2017 şi au fost eutanasiaţi 23.439 de porci. În Estonia procesul a durat doi ani, 2014 – 2016, şi au fost eradicate 1052 de focare. Este vitală deci deplina colaborare cu autoritățile statului. Pe site-ul ministerului Agriculturii sunt informații disponibile despre simptomele peste porcine africane și cum  trebuie acționat OBLIGATORIU. Orice speculație politică pe această temă este echivalentul unui sabotaj național. Guvernul, specialiștii știu ce trebuie făcut, dar oriunde în lume a lovit acest flagel lupta a fost grea și de durată.” a conchis parlamentarul social – democrat.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.