Cu prilejul Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice, deputatul Sorin Vrăjitoru, vicepreşedinte PSD Călăraşi a susţinut prin intermediul unui mesaj postat pe contul de Facebook că în calitatea sa de politician dar şi de parlamentar va susţine drepturile seniorilor amintind că PSD a iniţiat deja primele măsuri în direcţia creşterii nivelului de trai al acestei categorii sociale. „
“În fiecare an, in aceasta zi, ma gandesc cu emotie la pensionari. La mama si la tatăl meu, în primul rând. La multi alti seniori pe care ii cunosc si ii iubesc, dar si la cei pe care nu ii cunosc, dar le port un deosebit respect!
De aceea, promit ca voi sustine negresit drepturile lor si voi lupta in Parlamentul Romaniei!
Din această toamnă, pensionarii din România vor avea un trai mai bun pentru că veniturilie seniorilor au fost majorate, asa cum PSD a promis!
Valoarea punctului de pensie a crescut cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la valoarea de 1.100 de lei la suma de 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor.
De asemenea, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor, în cazul pensionărilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.
Urmatoarea majorare a pensiilor va fi la 1 septembrie 2020, cand punctul de pensie va creste considerabil de la 1.265 la 1.775 de lei.
La multi ani! Cu SANATATE!” este mesajul postat de parlamentarul social – democrat pe contul personal de Facebook.
În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice pentru promovarea drepturilor acestora, pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii.
Tema din 2019 a acestei zile este "Călătoria către egalitatea de vârstă" şi se concentrează pe asigurarea egalităţii de şanse, promovarea incluziunii tuturor, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, obiective incluse în Agenda 2030 şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), potrivit www.un.org.
Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.
Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), pe http://ec.europa.eu/, arată că Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, astfel că până în anul 2080, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, până în 2080.
Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8 %.