S. Vrăjitoru: În Camera Deputaţilor, s-a adoptat un proiect de lege important pentru primarii şi viceprimarii din România, în special pentru cei din mediul rural

Sorin Vrajitoru Camera Deputatilor

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 16 mai, cu votul Grupului parlamentar al PSD, un proiect de lege important pentru primarii şi viceprimarii din România, în special pentru cei din mediul rural.

“Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, iniţiat de numeroşi deputaţi PSD, prevede faptul că primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile pe care le exercită ca aleşi locali.” a declarat deputatul PSD Călăraşi, Sorin Vrăjitoru care a mai adăugat “Până în prezent, primarii şi viceprimarii puteau să deţină funcţii sau să aibă activităţi doar în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Această limitare afectează în special primarii din zonele rurale, care deţin terenuri, mici ferme sau mici afaceri cu ajutorul cărora îşi completează veniturile, ei fiind nevoiţi să renunţe la activităţile respective în momentul în care ocupă funcţia de aleşi locali. Însă, pentru a avea o administraţie eficientă şi corectă este nevoie de oameni motivaţi, care îşi permit un trai decent. Această lege vine ca o reparaţie legală şi morală faţă de primarii din întreaga ţară, munca şi energia pe care o pun în slujba comunităţii fiind esenţiale pentru dezvoltarea României.”

Alte modificări importante aduse de noua lege se referă la situaţiile de incompatibilitate, de conflict de interese şi la termenele de prescriere ale acestora. Astfel, conform noului act normativ, starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate. În ceea ce priveşte faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, acestea se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art.2517 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.