S. Vrăjitoru: Am votat si eu legea care le acordă gratuităţi persoanelor cu handicap

S. Vrăjitoru: Am votat si eu legea care le acordă gratuităţi persoanelor cu handicap

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Au votat "pentru" 290 de deputaţi, iar unul s-a abţinut.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006, în scopul îmbunătăţirii cadrului legal care să ofere persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline şi de a beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică.

„PSD e aproape de oameni! O ştiţi deja, dragi prieteni! Şi o demonstrăm chiar şi acum când nu suntem la Guvernare. Ultimul exemplu concret este votul de astăzi dat în Parlament pentru oamenii cu nevoi speciale. Am votat şi eu, în plenul Camerei Deputaţilor (for decizional), legea care le acordă gratuităţi persoanelor cu handicap.” a fost mesajul postat pe pagina personală de Facebook de deputatul Sorin Vrăjitoru, vicepreşedinte PSD Călăraşi.

Proiectul de lege mai sus - menţionat introduce noţiunea de angajare asistată - opţiunea de angajare care facilitează munca în locuri obţinute de pe piaţa competitivă a muncii şi care presupune oferirea de sprijin în căutarea locului de muncă şi la locul de muncă, transport, tehnologii ajutătoare, instruire, specializare şi adaptarea sarcinilor în conformitate cu potenţialul persoanei cu handicap. "Unitate protejată autorizată este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căreia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezintă cel puţin 30% din numărul total al angajaţilor, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puţin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor, precum şi orice formă de organizare, potrivit legii, aleasă pentru desfăşurarea unei activităţi economice de către o persoană fizică deţinătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap", mai spune proiectul.

Iniţiativa legislativă menţionează, de asemenea, că persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obţinerea documentelor medicale şi pentru evaluările medicale şi psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare complexă, în baza alocărilor din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Finanţarea activităţilor, evenimentelor, manifestărilor educative destinate copiilor şi tinerilor cu handicap integraţi în învăţământul de masă/ învăţământul special integrat se poate asigura inclusiv prin parteneriat public-privat", subliniază proiectul.

Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic. Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic, mai prevede proiectul.

Proiectul a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.