S. Grindeanu: Aceste preţuri vor duce la închiderea multor afaceri, ceea ce înseamnă şomaj, altă presiune asupra statului

S. Grindeanu: Aceste preţuri vor duce la închiderea multor afaceri, ceea ce înseamnă şomaj, altă presiune asupra statului

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Călărăşi, că la Guvern sunt întâlniri aproape zilnice pentru găsirea unor soluţii privind creşterile de preţuri la energie, în condiţiile în care există riscul intrării într-un "carusel" ce poate duce la închiderea multor agenţi economici şi sporirea, prin şomaj, a presiunii asupra statului.

"Trebuie să găsim o soluţie, cel puţin la nivel naţional, fiindcă altfel ne ducem în acest carusel şi toate lucrurile acestea duc la o scădere accentuată a nivelului de trai în primul rând. În al doilea rând, aceste preţuri vor duce la închiderea multor afaceri, ceea ce înseamnă şomaj, altă presiune asupra statului. Deci e absolut necesar să găsim o soluţie. Ieri, la nivel de Guvern a fost o discuţie, astăzi din câte ştiu şi în zilele următoare vor urma şi alte discuţii astfel încât să fie găsită varianta optimă şi să mai luăm din această presiune", a declarat Sorin Grindeanu.

El a exemplificat creşterea preţurilor la energie prin situaţia de la CFR, unde anul trecut facturile la energie au însumat 90 de milioane de lei, în timp ce anul acestea ar putea ajunge la 283 de milioane de lei.

"Sunt întâlniri aproape zilnice la nivel de Guvern şi nu numai pentru găsirea unor soluţii, pentru că e absolut necesar să găsim o soluţie. Nu sunt specialist în domeniu (...). Mie mi se pare, sunt convins, că dacă nu găsim rapid o soluţie, cei care se pricep trebuie să vină cu o soluţie care să stea în picioare, intrăm într-un carusel care nu se mai opreşte. Am dat un exemplu pe care-l ştiu foarte bine, la nivel de CFR, în anul 2021 facturile la energie electrică au fost de aproximativ 90 de milioane de lei, pe toată ţara. Ceea ce au prin contract şi provizionat pentru 2022 este de 283 de milioane lei. Asta fără gaz (...) Pe mine mă interesează, ca ministru al Transporturilor, ca presiunea pe care o au companiile din coordonarea Ministerului Transporturilor să fie mai mică, una e să plăteşti 90 de milioane, alta e să plăteşti 283, doar la energie, e imens", a detaliat ministrul Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că are în continuare semne de întrebare referitoare la creşterea bruscă a preţurilor la energie în condiţiile în care în anii precedenţi distribuitorii de energie nu se aflau în situaţie de faliment, deşi erau preţuri de câteva ori mai mici faţă de cele din prezent.

"Eu mai am o întrebare, sigur ca profan. (...) Până acum un an şi ceva aveam nişte preţuri decente şi normale la energie şi nu am auzit vreun distribuitor care să intre în faliment. Dintr-o dată, avem nişte preţuri de trei-patru ori, aşa, pare o chestiune, dintr-o dată s-a întâmplat ceva, nu doar în România, în toată Europa. Avem dintr-o dată nişte preţuri incredibil de mari. Dar până acum un an, (...) de ce preţurile au putut fi în într-o anumită zonă? Sunt prea nepriceput în acest domeniu, dar sunt întrebări pe care le am eu, nu vicepremierul Sorin Grindeanu, cetăţeanul român, european, Sorin Grindeanu. Pare că undeva s-a defectat ceva, pare că undeva s-a întâmplat ceva, nu doar la nivel naţional, ci chiar european, iar cetăţeanul european în acest moment sau de câteva luni bune e supus la un efort extraordinar pentru a plăti aceste lucruri care decurgeau absolut normal până în urmă cu un an", a adăugat Grindeanu.

Sursa www.agerpres.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.