Roxana Paţurcă: Violența împotriva femeii nu există doar în familie, ci și la locul de muncă și în societate

Roxana Paţurcă: Violența împotriva femeii nu există doar în familie, ci și la locul de muncă și în societate

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, anual, la data de 25 noiembrie. În acest sens, senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a postat pe pagina pertsonală de facebook un mesaj în sprijinul femeilor care au fost victim ale violenţei. “Astăzi, 25 noiembrie, este Ziua Internațională de eliminare a violenței împotriva femeilor.

România este una dintre țările europene care au ratificat Convenția de la Istanbul, convenție ce își propune să traseze cadrul procedural în materie de luptă împotriva violenței de gen. În același timp, România are o legislație europeană în domeniu, mai ales după intrarea în vigoare în luna iulie a Legii 174/2018 pentru completarea și modificarea Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Totuși, să nu uităm, violența împotriva femeii nu există doar în familie, ci și la locul de muncă și în societate, sub forme diferite, de la agresiuni verbale, până la hărțuire, agresiuni fizice sau sexuale.

Cu siguranță, mai sunt multe de făcut în acest domeniu, dar, odată cu îmbunătățirea legislației și aplicarea ei cu strictețe, trebuie să lucrăm și la mentalități și la prejudecăți. Probabil aceasta este cheia eliminării violenței împotriva femeilor, nu numai în România, ci oriunde în lume – aplicarea legii și schimbarea mentalităților care favorizează acest tip de comportament agresiv împotriva persoanelor de sex feminin.

Cu această ocazie, transmit un mesaj de încurajare tuturor femeilor care au fost victime ale violenței de gen și tuturor celor care nu au avut curajul să sesizeze organele competente: sesizați autoritățile în cazul în care asupra voastră se produc agresiuni de orice fel. Doar descurajând agresorii vom putea lupta eficient împotriva acestui gen de infracțiuni și vom putea să trăim într-o societate care, sunt convinsă, se va dovedi din ce în ce mai civilizată.” a scris Paţurcă pe Facebook.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 20 decembrie 1993, prin rezoluţia 48/104, Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Acest act criminal şi inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată, efectul dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, reprezentând un alt obstacol în eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, menţinerea păcii şi securităţii în lume.

La 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit marcarea în fiecare an, la 25 noiembrie, a Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, se arată pe site-ul oficial al ONU, www.un.org.

Activiştii pentru drepturile femeii marchează ziua de 25 noiembrie ca o zi împotriva violenţei începând din 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1960, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor, potrivit aceleiaşi surse.

În România, prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi, implicit, a violenţei în familie, reprezintă o parte integrantă a politicii de stat pentru protecţia familiei şi de sănătate publică, fiind soluţionată legislativ prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată prin Legea nr. 25/2012. Legea nr. 25/2012 stipulează că "prevenirea şi combaterea violenţei în familie face parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi constituie, totodată, un obiectiv de interes naţional".

Totodată, Guvernul României a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul, în 2011. Convenţia cuprinde clauze generale, dar şi măsuri concrete, precum înscrierea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi în constituţiile şi legislaţiile naţionale şi abrogarea tuturor legilor şi practicilor discriminatorii, măsuri de sensibilizare şi de educare, obligaţia de a crea servicii de sprijin specializate pentru femeile victime ale violenţelor şi deschiderea unor refugii, dar şi obligaţia de a înscrie interdicţia de abuzuri în legile naţionale

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.