Roxana Paţurcă: România are cea mai mare creștere economică trimestrială din UE

Roxana Paţurcă: România are cea mai mare creștere economică trimestrială din UE

România este din nou campioana Europei în privința creșterii economice. Companiile din economie reușesc profituri record, câștigurile depăţind suma de 17 miliarde de euro. “România are cea mai mare creștere economică trimestrială din UE, 1,9% față de media UE 28 de 0,3%, trimestrul 3 față de trimestrul 2 2018. Aceste informații fac din nou demonstrația atitudinii aberante și lipsită de temei a președintelui Iohannis care susținea acum câteva zile că ”nu există nicio perspectivă de bună guvernare”. Practic președintele nu încetează să se facă de râs, grav este însă că lovește interesele naționale!” susţine senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membră a Comisiei de buget, finanţe.

Raportată la aceiași perioadă a anului trecut creșterea economică este de 4,3% și, ceea ce este cel mai important, e faptul că se bazează pe creșterea exporturilor (+ 9,5%) și pe rezultatele foarte bune din agricultură. “La nivelul întregii economii marja de profit net a ajuns la 6% în primul an al guvernării PSD-ALDE. Este un rezultat greu de obținut pe oricare altă piață europeană. Dacă se compară cu perioada 2011-2012, creșterea marjei de profit este de 20 de ori mai mare. “ a mai precizat parlamentarul călărăşean.

Evoluția ascendentă a economiei, consemnată oficial, aruncă-n derizoriu atacurile politice-partizane atât din interiorul cât și din exteriorul României care a înregistrat o creștere economică de 4% în primul trimestru, de 4,1 % în al doilea trimestru și 4,3% pentru trimestrul 3. Per ansamblu, pe primele nouă luni ale acestui an, avansul PIB este de 4,2%. “Acest nivel de creștere economică infirmă din nou prognoza Comisiei Europene care, recent, a redus până la 3,6 % prognoza pentru România. Este incredibil că un om însărcinat cu responsabilitățile funcției de președinte declară public că ”nu există nicio perspectivă de bună guvernare, de bună implicare în afacerile europene, iar aceste lucruri sunt foarte grave”, deși, știe bine că realitatea este complet diferită.” susţine senatoarea Roxana Paţurcă.

ANAF, venituri record la bugetul statului

ANAF reușește cele mai mari încasări din istoria țării, peste 43 de miliarde de euro, în primele 10 luni ale anului. Concret, încasările au crescut cu 14,1% față de anul trecut. În cifre absolute această creștere înseamnă un plus de aproape 25 de miliarde de lei - aproximativ 5,3 miliarde de euro! Față de programul stabilit prin legile bugetare inițiale (înainte de rectificare) ANAF și-a depăsit obiectivele impuse (plan realizat 102,8%). “Se confirmă astfel prognozele profesioniste ale guvernului și specialiștilor veritabili, care în nenumărare rânduri au dat asigurări că în România nu sunt și nu vor fi probleme cu banii, cu plata pensiilor sau a salariilor. Detractorii își văd încă odată spulberate scenariile care demonizau angajamentele politice ale PSD și deciziile actualului Guvern, opinează Paţurcă, domnia sa adăugând “Obligația ANAF, determinată de rectificarea din septembrie, de a aduce în plus 7,3 miliarde de lei, peste obiectivele inițiale, este cvasi-rezolvată   (99,3%). Până la finalul anului e cert că ANAF va repeta performanța de a depăși planul fixat de încasări. Relevant pentru rezultatele de excepție reușite de ANAF este și faptul că avansul cu 14,1% a încasărilor, în primele 10 luni, este net superior atât prognozei de creștere economică pentru acest an (+ 5,5%) cât și prognozei de creștere a PIB (+10%, 945 mld lei în 2018 vs 858 mld lei în 2017).”

Până acum, maximul istoric al încasărilor ANAF s-a înregistrat în iulie, 26,8 miliarde de lei. În luna octombrie s-a înregistrat cele mai mari încasări într-o zi lucrătoare. Pe 25 octombrie s-au încasat 8,4 miliarde de lei. “S-a colectat cel mai mare TVA din istoria fiscală a țării – 61,8 miliarde de lei, TVA din operațiuni interne și import; recordul precedent - 61,3 miliarde de lei - fusese reușit în 2015, dar în condițiile în care atunci TVA era 24%, nu 19% ca acum. S-a restituit cel mai mare volum de TVA – 14,3 miliarde de lei. TVA colectată în 2018 (primele 10 luni) este mai mare cu 11,1% față de 2017. TVA efectiv restituită în 2018 (primele 10 luni) este cu 26,1% mai mare în 2018 vs 2017. S-a colectat cea mai mare sumă din accize -  22,6 miliarde de lei. Încasările la contribuțiile sociale au fost cu 31,3% mai mari ca anul trecut – primele 10 luni. Încasările penstru asigurările de sănătate sunt mai mari cu 29,7%! Pe ansamblu, ponderea în PIB a veniturilor administrate de ANAF a crescut de la 20,6% în 2017 la 21,3% în 2018, în condițiile unei creșteri spectaculoase a PIB, de la 858,7 miliarde lei anul trecut, la 945 de miliarde de lei în acest an.” a conchis senatoarea PSD, Roxana Paţurcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.