Roxana Paţurcă: Pentru partea a doua a anului, Guvernul are în vedere o serie de măsuri prioritare!

Roxana Paţurcă: Pentru partea a doua a anului, Guvernul are în vedere o serie de măsuri prioritare!

Pentru semestrul 2 al acestui an, Guvernul are în vedere o serie de măsuri prioritare care vizează îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, anunţă pentru www.arenamedia.ro senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi. „De la 1 septembrie, punctul de pensie va creşte cu 15%, mai exact de la 1100 lei la 1265 lei. Beneficiari sunt circa 3,7 milioane de pensionari. De asemenea, şi pensia minim garantată va creşte cu 10% ceea ce îmseamnă că va ajunge începând cu 1 septembrie la 704 lei” a declarat Roxana Paţurcă.

O altă măsură vizează creşterea salariului minim brut la 50% din câştigul salarial mediu brut. În cazul salariaţilor cu studii superioare, salariul minim brut va reprezenta 60% din această valoare de referinţă. „Astfel, o estimare în cazul salariului minim brut prevede că acesta va creşte de la 2080 de lei, la 2244 de lei. Pentru cei cu studii superioare, suma este majorată de la 2350 de lei la 2.692 de lei. În cazul salariului net, estimarea este că va creşte de la 1.263 de lei la 1355 de lei (creştere 92 de lei/lună), iar pentru cei cu studii superioare de la 1413 de lei la 1603 lei (creştere de 190 de lei/lună).” a completat sematoarea social – democrată.

Iată mai jos o parte din măsurile pe care le va lua Cabinetul condus de Viorica Dăncilă în partea a doua a acestui an.

 1. Ceşterea punctului de pensie cu 15%

Beneficiari: 3,7 milioane pensionari

Creşterea va avea loc la 1 septembrie 2019. Punctul de pensie va creşte de la 1.100 lei la 1.265 lei

 1. Creşterea pensiei minim garantate cu 10%

Beneficiari: 1,3 milioane pensionari

Creşterea va avea loc de la 1 septembrie 2019. Pensia minim garantată va creşte de la 640 lei la 704 lei

 1. Creşterea salariului minim brut la 50% din câştigul salarial mediu brut

Salariul minim brut pe ţară va fi raportat la 50% din valoarea câştigului salarial mediu brut pe ţară din anul anterior. În cazul salariaţilor cu studii superioare, salariul minim brut va reprezenta 60% din această valoare de referinţă.

Calculul se va aplica de la 1 octombrie în fiecare an.

 1. Programul “O casă, o familie”

Program de credite ipotecare pentru cumpărarea unei locuinţe cu subvenţionarea dobânzii. Locuinţa trebuie să aibă minim două camera şi o vechime de minim 5 ani, cu o suprafaţă între 50 şi 100 mp.

Creditul: valoarea maximă de 570.000 lei, pe o durată de cel mult 20 de ani, cu dobândă fixă cuprinsă între 0,9% şi 5,5%, în funcţie de venituri şi de numărul de copii al familiei. Avansul va fi între 5 şi 1+%. Perioada de graţie de 3 ani.

 1. Impozit zero pentru veniturile mai mici de 2.000 lei obţinute de familiile cu copii.

Începând cu 1 ianuarie 2020, scutirea se va aplica familiei monoparentale şi celor cu cel puţin  3 copii. De la 1 ianuarie 2021, scutirea se va aplica tuturor familiilor cu cel puţin 2 copii

 1. Impozit zero pentru veniturile medicilor de familie

Măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020.

 1. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii

Beneficiari: Sunt depuse 1.500 de cereri aflate în analiză.

Program destinat UAT, ADI şi universităţi, pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare constând în investiţii noi, investiţii nefinalizate, lucrări de întreţinere şi reparaţii curente. Se pot finanţa din acest Fond cheltuielile de proiectare, de construcţii, pentru asigurarea utilităţilor obiectivului de investiţii, cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului, studii de fezabilitate.

 1. Eliminarea taxei de timbru pentru diverse procese civile

Se elimină, printre altele, taxa de timbru pentru partaj, moştenire, dezmembrământ, taxa privind drepturile de autor. Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2020.

 1. Maxim 5 formulare pe an pentru IMM-uri

Toate raportările fiscale depuse de Întreprinderile Mici şi Mijlocii privind declararea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat vor fi reduse, prin comasare, la maxim 5 formulare pe an, iar declaraţiile vor fi mult simplificate.

 1. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Prin înfiinţarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiţii financiare şi intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în proiect sau companii profitabile. Principalele completări aduse prin proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern:

Capitalul Social iniţial al FSDI şi contribuţia în natură:

 • - Publicarea listei operatorilor economici ale căror pachete de acţiuni vor constitui aport în natură la capitalul social iniţial al FSDI
 • - Prezentarea metodelor de evaluare a acestor active din portofoliu.

Guvernanţa corporatistă:

FSDI pune în valoare capacitatea economică a companiilor cu capital majoritar de stat pentru crearea de noi unităţi economice şi pentru investiţii în infrastructură.

 1. Eliminarea impozitului pe terenul agricol lucrat şi pe utilajele agricole

Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2020.

Scutirea de impozit se va aplica pentru terenurile agricole lucrate mai mici de 10 ha. În schimb, se va dubla impozitul pe terenul agricol nelucrat.

 1. Vouchere de 10 lei / elev pentru fiecare zi de şcoală cu prezenţă integrală

Plata se va face la începutul lunii următoare.

În anul şcolar 2019 – 2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar iar începând cu anul şcolar 2020 – 2021 şi celor din învăţământul gimnazial.

 1. România 2040 – Proiect de ţară pe termen lung

Document strategic de dezvoltare. Principalul obiectiv: România trebuie să devină a 7-a putere economică din UE până în 2024

 1. Programul rezidenţe pentru vârstnici

Programul are ca scop încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale, dezvoltarea de servicii de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente, prin susţinerea financiară a cheltuielilor eligibile privind construcţia / reabilitarea şi înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice.

Susţinerea financiară constă într-un ajutor nerambursabil de până la 100% din cheltuielile eligibile, de până la maxim 500 de mii de euro pentru construcţia / reabilitarea şi / sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.