Roxana Paţurcă: Am votat noua lege a pensiilor cu gândul la părinții și bunicii noștri

Roxana Paţurcă: Am votat noua lege a pensiilor cu gândul la părinții și bunicii noștri

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. S-au înregistrat 81 de voturi ''pentru'', 12 - ''împotrivă'' şi opt abţineri. Senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a susţinut prin intermediul unei postări pe contul personal de facebook că a votat pentru această nouă lege a pensiilor care elimină inechităţile dintre beneficiarii sistemului public de pensii. “Am votat astăzi, alături de colegii mei din Senat, noua lege a pensiilor, într-o formă care va permite creșterea treptată a punctului de pensie până la valoarea de 1875 de lei în anul 2021. Am votat cu gândul la părinții și bunicii noștri, ai tuturor, cei care până acum câțiva ani se confruntau cu probleme financiare acute, cuantumul pensiei fiind unul care nu le asigura cele necesare traiului zilnic.

Noua lege elimină inechitățile dintre beneficiarii sistemului public de pensii, astfel încât persoanele care au desfășurat activitatea în aceleași condiții de muncă și au avut un nivel de salarizare relativ similar, să beneficieze de o pensie egală, indiferent de anul în care s-au pensionat. De asemenea, ca o noutate absolută în sistemul de pensii, începând cu anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă (VPR) va fi indexată, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Social democrația presupune să iei în considerare problemele celor mulți, iar atunci când poți rezolva aceste probleme prin decizii corect fundamentate, să o faci. Creșterea economică pe care o cunoaște România a permis luarea unei astfel de decizii, iar Legea pensiilor va oferi sutelor de mii de români care vor beneficia de prevederile ei, inclusiv pensionarilor călărășeni, o șansă la un trai decent.

Îndrăznește să crezi!” este mesajul parlamentarului călărăşean.

Plenul Senatului şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru muncă. Amendamentele adoptate, iniţiate de PNL şi UDMR, nu au fost de fond. Niciunul dintre amendamentele respinse în comisie şi susţinute de unii iniţiatori pe parcursul a două ore nu a fost adoptat de plen.

În expunerea de motive se arată că actul normativ are ca obiect de reglementare eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în ceea ce priveşte categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Prin acest act normativ, pensionarul este definit ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Conform raportului de admitere acordat de Comisia de muncă, principalele reglementări incluse în proiectul de lege vizează extinderea sferei perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat cu durata normală de studii, redefinirea gradelor de invaliditate şi permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activităţi profesionale, instituirea unor praguri minime ale pensiilor raportate la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, introducerea ajutorului pentru soţul supravieţuitor care reprezintă 25% din pensia soţului decedat şi poate fi cumulat cu propria pensie, stabilirea modalităţii de calcul al pensiei prin introducerea unui nou instrument denumit valoarea punctului de referinţă (VPR).

Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.