Roseţi / N. Rîjnoveanu: Am foarte multe de făcut. Eforturile nu sunt de prisos pentru locuitorii acestei comune!

Roseţi / N. Rîjnoveanu: Am foarte multe de făcut. Eforturile nu sunt de prisos pentru locuitorii acestei comune!

Are două mandate de viceprimar şi 5 de primar. Nicolae Răjnoveanu este primarul al cărui nume este sinonim cu modernizarea localităţii Roseţi. Realizările sale impresionante în raport cu resursele proprii. Pentru mandatul 2020 – 2024, Nicolae Răjnoveanu are agenda plină de...obiective.

Domnule primar, uşor-uşor, încă o promisiune începe să prindă contur. Am vorbit de demersul dvs. privind înfiinţarea unei reţele de gaz în comuna Roseţi. Aţi făcut paşi importanţi în acest sens. Marţi aţi fost la Bucureşti să depuneţi şi documentaţia.

Nicolae Rîjnoveanu: S-a întocmit Studiul de Fezabilitate (SF), acum urmează să obţin toate avizele ca să pot depune proiectul la Ministerul Fondurilor Europene. Ca întotdeauna, de câte ori promovez un proiect, mă gândesc foarte bine pe ce program să-l depun. Ştiţi foarte bine, fondurile financiare sunt limitate. Pe acest program, contribuţia noastră este zero.

Cât de mare este investiţia?

Nicolae Rîjnoveanu: În jur de 18 mil. de lei.

Câte gospodării şi unităţi publice se vor racorda?

Nicolae Rîjnoveanu: Există un grafic, în baza căruia trebuie să ne racordăm. În 3-4 ani de zile ar trebui să fim racordaţi. Până la 80% din cetăţenii comunei.

Cât de mari sunt şansele să obţineţi semnătura finală?

Nicolae Rîjnoveanu: Eu cred ca anul viitor să fim deja în execuţie. Totul depinde de modul cum se derulează finanţarea. E greu până când sunt invitat ca să semnez contractul de finanţare după care urmează licitaţia, execuţia, etc. Aş dori foarte mult să facem licitaţia pentru proiectare şi execuţie, în acelaşi timp pentru că e vorba de o procedură mai rapidă. Dacă nu se poate, atunci vom iniţia licitaţii pentru fiecare proces în parte. Se va executa inclusiv branşamentul locuinţelor. Mă zbat să vedem dacă putem să adăugăm şi zona Lotizare Est acolo unde acordăm terenuri tinerilor căsătoriţi, cu vârsta până în 35 de ani pentru construcţii locuinţe.

Îmi spuneaţi deunăzi că n-o să aveţi linişte până nu veţi moderniza şi iluminatul stradal...

Nicolae Rîjnoveanu: Aici, cererea de finanţare este depusă. Totodată IRE-ul depune şi proiectul pentru extindere distribuţie energie electrică. E limpede că am făcut paşi importanţi şi în ceea ce priveşte aceste trei proiecte importante pentru comunitate noastră. În acest caz, contracandidaţii mei pot să participe fără teamă că nu mai au ce să mai facă. Totul e aranjat.

Valoarea proiectului privind iluminatul la cât se ridică?

Nicolae Rîjnoveanu: În jur de un 1 milion de lei. Celălalt, la fel.

Să mai spunem încă o dată că Roseţiul a fost printre primele comune şi în urmă cu 10-12 ani, care a iniţiat un astfel de proiect, la fel de inovator şi la acea vreme.

Nicolae Rîjnoveanu: Da. Atunci lămpile erau cu sodiu. Era cel mai modern iluminat. Dar s-a perimat din cauza progresului tehnic. Asta e! La ora actuală s-a dovedit că cele mai bune lămpi sunt cele pe led. Se execută inclusiv branşarea locuinţelor. Mă zbat să vedem dacă putem să adăugăm şi zona lotizare Est, unde acordăm tinerilor căsătoriţi până la vârsta de 35 de ani locuri pentru locuinţe. Îmi doresc ca multe dintre arterele de circulaţie să fie luminate din stâlp în stâlp. Cu aceeaşi cheltuială, să iluminăm localitatea aşa cum trebuie. Noaptea să devină zi.

Cu ce gânduri intraţi în campanie?

Nicolae Rîjnoveanu: V-am mai spus, am foarte multe de făcut. Eforturile nu sunt de prisos pentru locuitorii acestei comune. Ştiu foarte bine că rămânând în fruntea comunei, voi rezolva problemele existente. Şi nu sunt puţine! Rezolvarea lor va menţine comuna noastră în fruntea judeţului. Am muncit mult pentru treaba asta. Mă simt optimist şi-mi dă aripi faptul că cetăţeanul comunei Roseţi ştie să evalueze cum trebuie munca celor care conduc destinele localităţii. Eu am mare încredere în oamenii pe care îi are comuna şi sper să rezolvăm împreună tot ce mi-am propus. Nu există linişte pentru mine, până nu rezolvăm aşa cum trebuie astfel încât comuna să rămână în frunte, aşa cum mi-am dorit întotdeauna.

Observ că pentru mandatul viitor aveţi cel puţin 4 obiective majore: extindere reţea canalizare menajeră, reabilitare şi modernizare şcoală, construirea unui teren de fotbal pentru antrenament precum şi a unei săli de sport lângă Şcoala Iancu Rosetti.

Nicolae Rîjnoveanu: Toate acestea sunt pe programe, sunt cu contract de finanţare şi se află într-o anumită etapă.

Celelalte sunt în plan, inclusiv „gazele” şi iluminatul public sunt mai mici şi vă asigur că le vom rezolva.

De mult timp îmi doresc, poate din 2010, dacă nu mă înşel, sau 2012, o guvernare la nivel de judeţ PSD-istă, în acelaşi timp să conduc această localitate. O să vedem atunci cum vom derula toate obiectivele propuse. Sper să am susţinerea necesară, că până acum am tot fost obstrucţionat din acest punct de vedere. Oamenii din comună îşi dau seama de ce vorbesc şi să iasă în număr cât mai mare la vot ca să mă sprijine pentru că sunt o „nădejde” pentru conducerea judeţului.

Sâmbătă, prin comună am văzut un adevărat tur de forţă al colegilor dvs..

Nicolae Rîjnoveanu: După amiază am ieşit prin comună alături de dl. Iliuţă, de ceilalţi colegi din conducerea partidului.

Cum i-aţi „simţit” pe oameni?

Nicolae Rîjnoveanu: Eu zic că foarte bine. Ar trebui şi oamenii să fie întrebaţi. Oamenii recunosc că se duc pe capul lor zilnic dar ei ştiu prea bine ce ai de făcut.

Rîjnoveanu ca primar e cel mai potrivit pentru comuna asta. Deocamdată eu sunt „nădejdea” şi speranţa lor.

Aş spune că veţi munci până pe 27 şi veţi relua munca pe 28 septembrie...

Nicolae Rîjnoveanu: Da, ştiu unde am lăsat-o. Nu trebuie s-o duc mai departe? Dar n-o las pentru că n-am ce să las. Merg în continuare.

Mai văd o serie de obiective pe care vi le-aţi propus: platforma de gunoi, achiziţie utilaj vidanje, achiziţionare pod trecere peste Borcea.

Nicolae Rîjnoveanu: Vedeţi, sunt pe domenii. Toate sunt importante. De pildă, Reabilitare, modernizare şi extindere Grădiniţa cu program normal”, e un obiectiv pe care-l vom demara curând, pentru a întocmi documentaţia tehnică. Prima dată trebuie să terminăm şcoala şi apoi să facem un after-school. Vă spun c-o să rezolv şi problema asta.

Câţi copii ar putea beneficia de acest after-school?

Nicolae Rîjnoveanu: Toţi copiii. Am 800 de elevi, aproape . E una localităţile cu demografie pozitivă la nivel de judeţ. Şi unde nu există, nici un asistent comunitar, întrucât onor Guvernul n-a avut bani să finanţeze măcar acest post din cele 6 care ar trebui să existe.

Mai văd aici, realizare platformă gunoi grajd...

Nicolae Rîjnoveanu: E absolut necesară mai ales pentru că de la Călăraşi până la Feteşti nu e vreo localitate care să aibă efectivul de animale pe care-l avem noi. Gunoiul de grajd e o avuţie. Vreau să desfiinţez locaţia unde se depune acum gunoiul de grajd şi să fac într-adevăr o platformă ecologică aşa cum scrie la carte iar gunoiul de grajd să fie distribuit fermierilor din zonă pentru a fi împrăştiat pe câmp. Dacă mă pot dota şi cu echipament cu care să împrăştii gunoiul, contra cost efectuez eu lucrarea şi cu asta basta.

Care ar fi utilitatea acestui pod peste braţul Borcea?

Nicolae Rîjnoveanu: Avem 400 de ha în baltă izlaz. Să nu exagerez, avem acolo 7000 de oi. Cetăţenii se roagă de unul şi de altul să-i treacă în baltă. Avem de câţiva ani de zile o şalupă. În fiecare an îmi propun să mă dotez cu un astfel de pod şi să-mi fac propria locaţie. Dar asta trebuie „prinsă” tot pe un proiect pe GAL pentru că trebuie executate şi regularizările de valuri ca să nu avem probleme, să putem să acostăm indiferent când. Nu e complicat deloc. Am habar, e în meseria mea şi ştiu prea bine despre ce e vorba. Dar nu eu o execut.

Mi-aţi arătat câteva fotografii cu sala de spectacole din incinta Căminului Cultural...

Nicolae Rîjnoveanu: Într-adevăr, avem o sală de festivităţi aşa cum trebuie să fie. Cum arată această sală, mă refer la nivelul ei aşa se prezintă şi formaţia de dansuri unde avem 12 dansatori. Ne-am dotat cu costume naţionale de la Tismana. Acolo e o cooperativă meşteşugărească veche, care funcţionează dinainte de Revoluţie cu oameni pricepuţi. Totul e ţesut manual. Totul e făcut tradiţional.

Am reuşit să dotez cât de cât formaţia de dansuri. Am reprezentat România, şi nu vă spun cât de mândru am fost când în plancarda noastră scria România- Ansamblul folcloric comuna Roseţi, judeţul Călăraşi, trimişi de către Ministerul Culturii. Nu ştie nimeni ce-a fost în sufletul meu când am văzut această formaţie de dansuri populare prezentă, la înălţime cu tot programul susţinut. În Turcia, am fost la Aschkemir la un festival local la care au participat ansambluri din 14 ţări. Vă spun sincer că primarul localităţii este un medic, a venit să verifice ţesătura costumelor noastre naţionale. Salutul a fost pe măsură, felicitându-ne pentru tot ce am reprezentat şi am făcut acolo.

În multe locuri am fost şi am obţinut locul întâi. La Căminul Cultura se găsesc toate aceste distincţii pe care le-am câştigat. Nu mai vorbim de activitatea culturală privind biblioteca. Avem şi un spaţiu muzeistic aici. Tot ce trebuie să aibă un Cămin Cultural.

Cred că am creat invidie în sufletele tuturor celor care au intrat şi au văzut trofeele şi diplomele obţinute.

Spuneţi-ne ceva despre echipa din Primărie, despre echipa de consilieri.

Nicolae Rîjnoveanu:  M-am bazat într-adevăr pe vechea „formaţie” dar am promovat şi vreo 4 tineri despre care cred că vor fi viitorul acestui Consiliu Local.

Cât priveşte echipa din Primărie, vă spun că sunt mândru de aceşti oameni, de aparatul de specialitate al primarului pe care eu l-am format. Toată echipa de management a acestor proiecte, tot aparatul de specialitate al primarului, Consiliul Local în primul rând, apoi consultanţii, proiectanţii, executanţii, diriginţii de şantier mă cunosc şi ştiu că nu-i de şagă cu mine când e vorba de muncă, de a face un obiectiv. Eu sunt prezent la aceste lucrări de 2-3 ori pe zi. Nu oricine vine să execute lucrări la Roseţi. Pe SICAP avem diferite lucrări dar la licitaţie nu se prezintă decât un singur executant. De ce? Pentru că sunt mai incomod. Cine nu-i obişnuit cu mine, disperă. Nu vă spun că un maistru a intrat în spital cu mine.

Câte ore lucraţi pe zi?

Nicolae Rîjnoveanu: 12 ore şi poate şi mai mult. De exemplu, proiectul „pe transfrontalier”, au fost nopţi la rând când n-am dormit. Când am avut Controlul de la Curtea de Conturi toată „contabilitatea”, compartimentul „Achiziţii”, agenţii agricole, două săptămâni au lucrat până la 11-12 noaptea.

În weekend ce faceţi?

Nicolae Rîjnoveanu: Eu niciodată nu am weekend. Dacă mi-am luat, şi atunci am fost la instruire. De pildă la Asociaţia Comunelor când am participat la Conferinţa Naţională. Acum sunt chemat la Colegiul Director. Nu ştiu, cred că dacă-mi ies din ritm, nu-i de bine pentru sănătatea mea. Eu am făcut armată toată viaţa. La ora 6 am fost în picioare întotdeauna. Iar seara pun capul pe pernă şi 11-12 noaptea, în funcţie de problemele de peste zi.

La birou, la 8 sunt prezent întotdeauna. Dar până la 8 dau măcar 2-3 obiective, să văd în ce stadiu sunt. Şi discut cu executantul apoi de cele văzute.  

Domnule primar, o curiozitate personală. Cât de „sus” v-aţi dori să ajungeţi cu comuna Roseţi?

Nicolae Rîjnoveanu: Cred că suntem pe piedestal, iertaţi-mi lipsa de modestie! Dar să ştiţi că un bun gospodar niciodată nu se opreşte, nu se obişnuieşte cu gândul că a terminat treaba. El caută tot timpul să împrospăteze lucruile care-l înconjoară. Haideţi să vă fac o mărturisire. De multe ori însoţesc echipa de fotbal a comunei în deplasările din judeţ. Fac îbtotdeauna o voltă prin localitatea respectivă ca să văd ce-a mai realizat colegul meu indiferent de culoarea sa politică. Chiar îl felicit sincer când văd că a realizat o treabă bună. Dar mă uit şi-n dreapta, şi-n stânga şi iau exemplele bune pe care le adaptez şi la nivelul comunei noastre. Scena de vară, de aici de la Căminul cultural, să ştiţi c-am luat-o ca exemplu de la comuna lui Sabău. Am fost odată la un festival acolo, în Maramureş. Toţi primarii stăteau şi ascultau concertul, eu veneam cu pasul la scenă să văd cum aş putea s-o aduc aici. Mie dacă-mi place ceva, nu ezit să recunosc. Fără discuţii, fac tot ce e posibil să rezolv treaba.

Cred că aţi vizitat toate comunele judeţului nostru. Fără să-i supărăm pe ceilalţi primar, după părerea dvs. cam pe ce loc s-ar situa Roseţiul?

Nicolae Rîjnoveanu: Pe locul 1. Aşa cred! Să nu se supere cineva, totuşi. Dar, eu sunt născut mai devreme şi ar trebui să mă grăbesc să le fac că nu mai am timp să termin totul. Asta e „supărarea” mea, că nu sunt un pic mai tânăr, măcar cu 10 ani.

Familia? Ce spune, vă susţine?

Nicolae Rîjnoveanu: Familia e învăţată cu mine. Când eram mai tânăr şi copiii erau mai mici, plecam dimineaţa şi îi lăsam dormind. Veneam seara şi îi găseam tot dormind. Undeva la 2, 3 săptămâni, beneficiam şi eu de câte o zi liberă. Nu ştiam ce trebuia să fac mai întâi. Mânia mea era maximă dar n-aveam ce face. Am fost tot timpul un om disciplinat. Asta am impus şi celor din jurul meu. Disciplina!

Înseamnă că de educaţia copiilor s-a ocupat mai mult soţia dvs?

Nicolae Rîjnoveanu: Aşa este. Într-adevăr, îi rămân dator. Nu numai ei ci şi părinţilor soţiei mele, cu care am locuit laolaltă.

Să ştiţi că, pe vremuri, plecam de-acasă la 4.30 – 5.00 dimineaţa. Lucram la Dorobanţu. Făceam naveta prin corespondenţă. La 5, 5 şi jumătate plecam, la 6 eram la Călăraşi. La 06.10 minute aveam maşina către Dorobanţu unde ajungeam la 07.00. Şi nu ştiu dacă vreodată am întârziat. Şi asta timp de 4 ani de zile. Şi nu m-am plâns niciodată!

Acasă am gospodărie, la 06.00 sunt pe linia grajdului.

Familia, copiii v-au spus vreodată „Gata, ajumge!”?

Nicolae Rîjnoveanu: Nu. Dar să vă spun ceva. Am fost sportiv, timp de ani la loturile naţionale. Şi acolo m-am format ca om. Organismul meu este rezistent. Au reuşit totuşi nişte aşa zişi oameni cu care am colaborat de am făcut o lucrare mare, de vreo 8 milioane de euro, în parteneriat cu bulgarii, am fost lider de proiect, să mă bage de două ori în spital. Dar mi-am revenit şi am luat-o de la capăt. Doar că nu m-am mai încadrat în disciplină. Am zis „Gata, mi-ajunge cearta cu voi! Mă cert o singură dată, la final”.

S-a învăţat toată lumea cu mine. Soţia, la fel. Ce să vă spun...eu nu preget, cu mine nu scapi niciodată trenul!

Să ştiţi, dacă vreţi pot să vă documentez. Am documentaţia tehnico – economică, la stadiu de SF privind această platformă de gunoi de mult timp. Aştept doar un program ca s-o adaptez la regula lui.

Deci vă faceţi temele conştiincios, dinainte...

Nicolae Rîjnoveanu: Asta-i situaţia! Orice primar trebuie să înţeleagă acest lucru. Dinainte te gândeşti. Aştepţi cu documentaţia în gară. În momentul când a apărut trenul, adică programul, tu să fii acolo. Primul, cu cu documentaţia.Vedeţi, povestea cu gazele...De două zile s-a deschis sesiunea, cred că sunt printre primii. O aveam făcută, vă spun sincer, la 1 ianuarie. Dar am găsit o altă soluţie pentru că ceilalţi colegi cu care plecasem la drum au găsit şi ei altă soluţie. Treaba lor! Doar că m-au obligat să fac un alt SF.

Credeţi că sunteţi în campanie în fiecare zi.

Nicolae Rîjnoveanu: Sunt în campanie cu mine. Eu mi-am fixat un program pe care trebuie să-l execut. Am avut o strategie de dezvoltare care face parte din PUG. N-am ieşit din acest „patent”. Ce am prevăzut în această strategie, aia am făcut. Acum 15 ani am realizat strategia de dezvoltare a localităţii. Ştiu precis ce urmează să fac. E cartea de căpătâi a dezvoltării oricărei comunităţi. Nu vă spun că am şi proiecte pe care nu le-am executat pentru că n-a depins numai de mine. E vorba de Parcul industrial, prevăzut prin PUG. Construcţia lui ar putea să înceapă şi mâine. Am fost cu cineva căruia n-am să-i spun numele că sunt supărat pe el acum în Turcia ca să promovăm un proiect. Poate că intenţia lui a fost să mă atragă astfel alături de el. Nu s-a putut, cu mine nu procedezi aşa.

Am fost, am v[zut cum arată un parc industrial până la 100 de ha. Am vrut să văd ce trebuia să fac. A venit şi o echipă de specialişti turci, alta de austrieci, le-au plăcut zona. N-am putut să adapteze probleme din cauza legislaţiei interne. Ei nu vor să aibă de-a face cu Guvernul ci cu autorităţile locale. Dacă se modifică legislaţia, vor reveni.

Un mesaj...

Nicolae Rîjnoveanu: Sunt mâhnit, acum, de campania promovată de PNL la nivelul comunei. Nu ştiu să facă, pur şi simplu, o campanie. Să iasă cu realităţi în faţă, cu soluţii...Nu! Au ajuns să fac presiune asupra mea şi prin familie. Nu se poate aşa ceva! Dar vă promit eu că toate vor fi inventariate la final. N-o să rămână nimeni să nu plătească pentru aceste manipulări josnice, nenorocite. Nu ştiu nici cum să le mai cataloghez.

N-am crezut că există oameni cu pregătire care să preteze la aşa ceva. Vor veni poate şi alte atacuri. Nu mă sperie, dimpotrivă! Mă mobilizează şi mai mult!

M-aşteptam la o confruntare de idei, de soluţii, de programe. Se pare că oamenii ăştia n-au nimic în cap. Vă garantez că nimeni n-o să rămână dator!

Discut cu oamenii prin comună. Ştiţi ce spun? „Domnu’ primar, ăştia nu sunt sănătoşi la cap. Cred ei că aşa ne câştigă de partea lor?” Le spun că mai mult de doi consilieri n-o să ia. Nici cât au luat până acum!

Program de investiţii pentru perioada 2020 – 2024

PNDR: Extindere reţea de canalizare menajeră şi modernizarea gospodăriei de apă. Înfiinţare două foraje şi reabilitare reţea distribuţie apă . Lucrare în executare.

PNDL: Reabilitare, modernizare Şcoală Gimnazială „Iancu Rosetti”, comuna Roseţi. Lucrare în executare.

CNI: Construire teren de fotbal pentru antrenamente, vestiare, împrejmuire şi iluminat. Depunere oferte prin SICAP.

GAL: Construire sală de sport şcoală în comuna Roseţi. Prin SICAP

 

1. Înfiinţare sistem distribuţie gaze naturale în comuna Roseţi

2. Eficientizarea şi modernizarea iluminatului public din comuna Roseţi.

3. Extindere reţea energie electrică pentru Plan Lotizare – 226 loturi.

4. Reabilitare, modernizare şi extindere Grădiniţă cu Program Normal „Elisabeta Rosetti”, comuna Roseţi, reabilitare anexă gospodărie, bucătărie, sală de mese pentru înfiinţare after – school.

5. Realizare platformă gunoi graj plus echipamente.

6. Achiziţie utilaj vidanje pentru rezolvarea gospodăriilor neracordate la reţeaua de canalizare, necsară pentru intervenţie la reţeaua de apă şi canal.

7. Achiziţionare pod trecere peste braţul Borcea

8. Asigurarea utilităţilor (energie, apă potabilă, canalizare) pentru zona Est – Locuinţe pentru tinerii din comuna Roseţi

9. Sprjinirea activităţilor culturale prin dotări – sală de festivităţi, costume populare pentru ansamblul de dansuri şi reparaţii scenă.

10. Construire remisă pentru utilajele din dotare.

11. Lucrări de reparaţii şi întreţinere la toate obiectivele publice din inventarul comunei Roseţi.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.