Reducerea fiscalităţii şi elaborarea Codului Economic al României, priorităţi guvernamentale

Paturca IJJ

Potrivit programului de guvernare 2018 – 2020, reducerea fiscalităţii reprezintă o prioritate pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Într-o postare pe pagina personală de facebook, senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, a trecut în revistă principalele măsuri de reducere a fiscalităţii subliniind că la nivel guvernamental se lucrează deja la elaborarea Codului Economic al României care va însuma Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic. „O altă prioritate a Guvernului pentru perioada următoare o reprezintă reducerea fiscalităţii. Începând cu 1 ianuarie 2019, se va modifica TVA de la 19 la 18%. România devine astfel a doua ţară cu cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană după Luxemburg cu 17%. Se va extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2019.

De asemenea, plafonul pentru plata TVA crește de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei. Începând cu 2019 se va extinde neimpozitarea venitului și pentru medici.

În domeniul agriculturii, cei cu vârste mai mici de 40 de ani, în primii 4 ani de la angajare, vor fi scutiți de plata impozitului pe venit. Pentru terenul agricol lucrat se va propune eliminarea impozitului, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv. De la 1 ianuarie 2019, o veste bună pentru deţinătorii de tractoare şi utilaje agricole: impozitul va fi zero.

În 2017 a fost redus impozitul pe dividende de la 16 la 5%. O măsură foarte bună concretizată în creșterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7%. Prin urmare impozitul pe dividende va fi eliminat.

În altă ordine de idei, aş vrea să subliniez faptul că se lucrează intens la realizarea “Codul Economic al României” care va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic. În realitate, e vorba de un pachet legislativ unitar care va include toate legile care vizează domeniul economic. Vor fi eliminate prevederile care se bat cap în cap iar în plus se va reduce la jumătate numărul de articole și capitole din legislația actuală.” a susţinut parlamentarul călărăşean. 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.