Senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi a participat astăzi la cea de-a XII-a ediţie a evenimentului “Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, gazdă fiind Liceul Tehnologic “Sandu Aldea” din Călăraşi.
Printr-o postare pe contul personal de Facebook, Roxana Paţurcă a susţinut “Am participat astăzi, 17 mai, la un eveniment organizat de revista Ferma, un eveniment care a ajuns deja la XII-a ediție și care se dorește a atrage atenția asupra importanței învățământului preuniversitar agricol.
Pentru un județ în care agricultura are o pondere însemnată în economia locală, așa cum este și județul nostru, evenimente de acest fel nu fac decât să pună în valoare potențialul agricol, dar și potențialul uman pe care Călărașiul îl oferă. Agricultura este una dintre ramurile care a contribuit cel mai mult la obținerea unor venituri din export, anul trecut România obținând 4 miliarde Euro din exportul de produse agricole.
Județul Călărași este unul care contribuie din plin la realizarea unor producții record în agricultură. Vom performa și în anii care vin, grație eforturilor Guvernului de a reface instalațiile de irigații, care au mărit în ultimii doi ani suprafața irigată și suprafața cultivată a României. Toate acestea au fost posibile datorită faptului că România a atras, în ultimii doi ani, 7,5 miliarde de Euro din fonduri europene pentru agricultură.
Am avut astăzi posibilitatea să vorbesc în fața elevilor din 22 de licee cu profil agricol, exact cu o zi înainte de Ziua Liceelor Agricole. Vorbindu-le, dialogând cu ei, aveam în minte un singur lucru: elevii de la liceele agricole sunt generația de mâine din agricultură, o generație care va contribui la obținerea unor venituri substanțiale pentru România din exportul de produse alimentare. Cu ajutorul acestor elevi, România poate redeveni grânarul Europei, așa cum era odată.
Generațiile de mâine din agricultura românească trebuie să aibă acum posibilitatea de a învăța din punct de vedere practic tehnici specifice, de a-și găsi un loc de muncă mult mai repede și, de ce nu, de a se familiariza încă de pe băncile liceului cu posibilitatea de a deveni fermieri antreprenori, profitând de programele europene sau de ajutorul oferit de stat pentru tinerii agricultori sau pentru ferme. Acesta este, în opinia mea, rolul liceelor agricole și menirea lor.
Agricultura se modernizează, tehnicile se schimbă. Deja, la Bruxelles, se concep programe europene care vor duce la digitalizarea pe scară largă a agriculturii. Fermierii din străinătate folosesc deja tehnici de scanare a solului, sateliți, inteligență artificială, softuri moderne, specializate. A fi agricultor nu mai înseamnă să stai cu sapa în mână, iar România trebuie sa tindă către digitalizare, la fel ca celelalte state.
Am plecat din mijlocul acestor copii cu gândul că mâine îi voi revedea pe mulți dintre ei, de Ziua Liceelor Agricole, cu ocazia Târgului AGRIPLANTA de la Fundulea, acolo unde vor participa 200 de elevi și vor veni și reprezentanții Guvernului.
Astăzi mi s-a confirmat faptul că România se află pe drumul cel bun și că generațiile ce urmează se pregătesc încă de pe acum pentru agricultura viitorului.”