După multe săptămâni de discuții intense care au avut ca rezultat consensul pentru măsuri importante, Guvernul a adoptat modificarea OUG 114 care vizează, în principal scăderea costurilor la împrumuturile pentru populație, creșterea creditării companiilor românești de către sectorul bancar şi încurajarea economisirii prin acordarea de dobânzi mai atractive
“Scopul esențial al modificărilor OUG 114 este de a crea condiții benefice atât pentru români cât și pentru domeniul financiar-bancar în vederea creșterii intermedierilor financiare în România, pentru asigurarea unei creșteri economice sănătoase.” a declarat pentru www.arenamedia.ro, senatoarea, Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi care a explicat şi ce se modifică în OUG 114.
“1) Se înlocuiește ROBOR, din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei cu rată variabilă de dobândă, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Noul indice de referință se aplică începând cu 2 mai 2019, exclusiv creditelor nou acordate populației, precum și refinanțării creditelor aflate în derulare. Măsura nu se aplică automat și creditelor acordate/aflate în derulare, dat fiind numărul extrem de mare al acestora, de ordinul milioanelor, a căror modificare ar fi dus la blocarea activității de creditare. Oricine are un credit în derulare, poate să-l refinanțeze și astfel va beneficia de aplicarea noului indice de referință în calculul dobânzii.
2) Se ajustează taxa pe active financiare și modalitatea de calcul de-o manieră care să încurajeze băncile să finanțeze economia.
3) Se suspendă până la 31 MAI obligația pentru administratorii fondurilor private de pensii de a mări capitalul social. Pe perioada suspendării se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro, în echivalent lei.
4) Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic se aplică cu derogare pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune și a producătorilor de energie electrică și termică în co-generare.” a susţinut senatoarea Roxana Paţurcă.
De asemenea prin intermediul acestui nou act normative se clarifică prevederi care: încurajează investițiile în sectorul energiei electrice; asigură dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin posibilității realizării și din fonduri publice de către primării, consilii-județene sau asocieri ale acestora; asigură viabilitatea economică a producătorilor de energie electrică; asigură suportabilitatea costurilor legate de încălzirea populației;
“Foarte important de reţinut! Nu s-a modificat nimic și deci se aplică prevederile care asigură că în următorii 3 ani nu vor crește tarifele la curent electric și la gaz, pentru consumatorii casnici.” a conchis lidera organizaţiei judeţene PSD Călăraşi.