R. Paţurcă: Să consideri bugetele rectificate drept bugete paralele înseamnă nu doar prostie ci și ticăloșie

 R. Paţurcă: Să consideri bugetele rectificate drept bugete paralele înseamnă nu doar prostie ci și ticăloșie

Veniturile totale estimate de Guvernul PSD pentru primele 9 luni din 2019 sunt de 249 miliarde lei, iar execuţia arată 228 miliarde lei, ceea ce înseamnă o "gaură" de aproximativ 21 miliarde lei, a scris, marţi seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Guvernul PSD a 'estimat' venituri totale 249 miliarde lei în primele 9 luni din 2019. Execuţia arată 228 miliarde lei! Gaura după 9 luni, date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei", a semnalat Cîţu.

“Ministrul Finanțelor Florin Cîțu minte și manipulează invocând greaua moștenire. Dezonorează statutul de demnitar al statului prin aceleași apocalipse închipuite și prognoze care niciodată nu se confirmă.“ a declarat pentru www.arenamedia.ro senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă.

În opinia sa, “Domnul Cîțu a calificat absurd rectificările bugetare ca fiind dovezi ale unui buget paralel, de care ar fi beneficiat ” baronii locali”. E o aberație. Nu există așa ceva. Orice buget este o proiectie. Orice buget suferă ajustări, rectificări. Evident că există diferențe între varianta inițială și variantele rectificate. Să consideri bugetele rectificate drept bugete paralele înseamnă nu doar prostie ci și ticăloșie. Să apreciezi că banii de investiții pentru proiectele comunităților locale – apă, canal, gaz, astfalt, etc – indiferent cum au fost alocați – prin PNDL 1 sau 2, ori prin FDI – ar fi alimentat baronii PSD, este o aberație. Toate acele proiecte sunt pentru comunitățile locale, nu pentru primari. Guvernul PSD a alocat tot timpul banii pe criterii ”primul venit, primul servit”. Au ajuns mai mulți bani la primarii PSD din două motive. Primul pentru că sunt mai mulți primari PSD, decât PNL. Iar în al doilea rând pentru că mulți primari PSD au mai multe mandate și mai multă experiență în realizarea proiectelor. Așa zisa gaură de 21 de miliarde de lei la bugetul statului este doar în mintea lui Cîțu...de altfel el însuși a recunoscut că mare parte este rezolvabilă;  sunt 11 miliarde care  urmează să fie colectați, către finalul anulului -în fiecare an, încasările din dec-ian sunt mult superioare ca medie față de restul anului.”

Membră a Comisiei de buget – finanţe din Senat, Roxana Paţurcă afirmă că “ O parte din venituri nu a fost încasată pentru că Guvernul Dăncilă fie nu a mai avut interimari, fie nu a mai avut toate competențele după trecerea moțiunii. Trebuie însă să vină 400 de milioane de euro de la Comisia Europeană și încă 1,4 miliarde lei din aplicarea Legii amnistiei fiscale care urmează să intre până la finalul acestui an. Doar din aceste două surse, pe care dl. Cîțu nu le-a luat în calcul, guvernul se poate încadra în ținta de deficit de 3%, așa cum a estimat și Banca Mondială și agenția internațională de rating Fitch.  Domnul ministru Cîțu a acuzat că există deficit de 2 miliarde de lei la bugetul de pensii, pe care l-a pus, absurd, pe seama deciziei guvernării PSD de a trasfera contribuțiile de angajator la angajat. Ce nu spune dl. Cîțu este că în guvernarea PSD acest deficit A SCĂZUT de la 16 miliarde de lei, la 2 miliarde. Iar domnul Cîțu contestă public măsura trasferului contribuțiilor prin care s-a realizat reechilibrarea bugetului de pensii. Bugetul de pensii ar putea ajunge pe excedent dacă proiectul de lege inițiat de PSD/Teorodovici care reincriminează neplata contribuțiilor ar fi adoptat. În acest moment pentru peste 2 milioane de români, angajați preponderent la mari corporații, nu se plătesc contribuțiile sociale la nivelul real. Firmele respective păstrează salarii minime, nu le-au majorat cu echivalentul transferului contribuțiilor ( +25%) și acordă în compensare bonificații.

Dl. Cîțu ar trebui să realizeze că prin declarațiile sale panicarde face rău economiei și românilor. Determină suspiciune în rândul investitorilor și al mediului de afaceri, riscă să afecteze ratingul României prin creșterea dobânzilor la împrumuturile contractate.  În fapt, actualul ministru al finanţelor pune în operă scenariul liberal al austerității și tăierilor. Invocă lipsa banilor, deficite uriase, așa-zisul jaf al guvernării PSD, pentru a justifica tăierea de venituri, noile taxe și mai ales pentru a reașeza peste România jugul unui nou acord cu FMI care va însemna reducere de cheltuieli, de investiții, disponibilizări, șomaj ridicat. De altfel premierul lui Iohannis – Orban, Cîțu și alti liberali de bază s-au întâlnit deja cu reprezentanți ai FMI cu puțin timp înainte de a da jos guvernul Dăncilă.”

Efecte nocive în economie în urma declarațiilor lui Cîțu

Din cauza declarațiilor iresponsabile ale celor de la PNL, în frunte cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, economia suferă efecte negative.  “Domnul Cîțu nu înțelege că nu mai este un simplu guraliv din Opoziție, care spune lucruri trăsnite. Ca ministru al Finanțelor fiecare declarație a sa produce efecte grave în economie. Astfel, în urma declarațiilor sale alarmiste despre găuri și grele moșteniri a crescut dobânda la care se împrumută România pe piețele externe. Azi România se împrumută cu 3,86% dobândă, față de 3,80% în urmă cu două săptămâni. Asta înseamnă bani mai mulți din taxele plătite de români pentru a acoperi cosuturile acestor împrumuturi. Efectul este o consecință a scăderii  încrederii în economia românescă, ca urma a unor declarații iresponsabile ale ministrului Finanțelor.” a spus senatoarea Roxana Paţurcă, domnia sa mai precizând “După conferința de presă în care a prezentat măreața ”gaură de la buget”, cursul valutar a bătut un nou record istoric, 4,7669 lei pentru 1 euro, cu 34 de bani mai mult.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.