R. Paţurcă: Românii se bucură de creșterea puterii de cumpărare și de îmbunătățirea nivelului de trai

R. Paţurcă: Românii se bucură de creșterea puterii de cumpărare și de îmbunătățirea nivelului de trai

Pe parcursul a aproape trei decenii, de la schimbarea de regim din 1989, România a parcurs transformări economice, sociale și politice. Nivelul de trai din România a crescut în ultimii zece ani cu 50% față de nivelul de plecare în raport cu media europeană, ceea ce ne plasează pe primul loc la acest capitol în cadrul UE. Un rol important în această evoluție l-a avut reducerea nivelului inflației și stabilizarea prețurilor la aproximativ 50% din media europeană.

 

Puterea de cumpărare este dată de raportul dintre indicele de creștere a veniturilor de natură salarială și indicele prețurilor de consum. Creșterea puterii de cumpărare se poate realiza numai dacă aceste venituri se majorează mai repede decât cresc prețurile produselor și serviciilor achiziționate din banii câștigați prin muncă. Având salariile majorate, oamenii au mers mai des la cumpărături, unde au pus în coş produse mult mai scumpe. De altfel, valoarea bunurilor de larg consum cumpărate de români a urcat cu 13 % în primul trimestru al acestui an, iar volumul cumpărăturilor cu 7,4 %.

„Potrivit Eurostat, România a înregistrat, în luna martie a anului 2019, o creștere de 9,3% a volumului vânzărilor din retail, față de aceeași lună a anului precedent, clasându-se pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene din punct de vedere al acestei evoluții. În UE, indicele vânzărilor a crescut cu 4,4% pentru produsele nealimentare, cu 4,1% pentru combustibilii auto și cu 0,4% pentru alimente, băuturi și tutun. Astfel, dintre statele membre UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al vânzărilor din retail au fost înregistrate în Irlanda (+10,8%), România (+9,3%), Croația și Luxemburg (ambele + 8,6%). Scăderi au fost înregistrate în Slovacia (-2%), Austria (-1%) și Belgia (-0,9%). În zona euro, în martie 2019, în comparație cu februarie 2019, volumul vânzărilor din retail a crescut cu 0,6% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilul auto a scăzut cu 0,6%, iar produsele nealimentare cu 0,4%.” a declarat senatoarea, Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al filialei judeţene PSD Călăraşi, candidată a partidului pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

banner salariu minim

Pe de altă parte, la nivelul UE, volumul vânzărilor din retail a crescut cu 0,5% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 0,2% pentru produsele nealimentare, în timp ce combustibilul auto a rămas stabil.

“Preţul plătit de populaţie pentru energia electrică si gazele naturale consumate nu va putea depăși 68 de lei/MWh  timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanța 114/2018. Asadar, timp de trei ani de acum încolo, preţurile plătite de persoanele fizice pentru energia electrică nu vor putea depăși plafonul stabilit de Guvern (exclusiv costurile suplimentare, respectiv contribuţia de cogenerare, certificatele verzi, accize si TVA). În concluzie, măsurile adoptate de Guvern cu privire la stimularea, continuarea, consolidarea și menținerea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și inclusive consolidează creșterea puterii de cumpărare a românilor și duc la îmbunătățirea continuă a nivelului de trai.” a conchis Roxana Paţurcă.

Articol cpmandat de Partidul Social Democrat - PSD

CUI mandatar financiar coordonator: 41190008

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.