R. Paţurcă: România trebuie să se pregătească pentru asigurarea hranei populației!

R. Paţurcă: România trebuie să se pregătească pentru asigurarea hranei populației!

“Plafonarea prețurilor și colectarea produselor fermierilor români sunt două obiective extrem de importante pentru PSD” susţine senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv PSD Călăraşi care a continuat precizând că “România trebuie să se pregătească pentru asigurarea hranei populației! Şi în acest sens există proiectul PSD pentru plafonarea prețurilor la alimente și medicamente”.

Este vorba de Legea 182 / 2020, Propunere legislativă pentru plafonarea preţului medicamentelor şi alimentelor de strictă necesitate, depusă la Senat pe 24 martie. „La articolul 1 se prevede că se plafonează preţurile la raft ale mediucamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale şi alte asemenea, prevăzute de legislaţia în vigoare dupoă cum urmează: la costul de producţie adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului. La articolul 2, se plafonează preţurile la raft ale alimentelor care fac parte din coşul minim de consum prevăzut prin OUG 217 / 2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, aprobată pein Legea 554 / 2001 după cum urmează: la costul de producţie adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului” Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă începând de la 5 milioane de lei dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri. Legea ar urma să se aplice pe întreaga perioadă a decretării stării de urgenţă cât şi 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă” a precizat senatoarea Roxana Paţurcă, al cărei nume se află pe lista iniţiatorilor.

Propunerea a primit avizul comisiei legislative.

În altă ordine de idei, parlamentarul social – democrată consideră că în această perioadă critică „Trebuie să colectăm produsele de la fermierii români și să îi sprijinim, pentru a nu ne mai baza doar pe alimentele importate și pentru a asigura locuri de muncă! Trebuie folosite fondurile europene pentru stimularea producției din sectorul agricol și pentru finanțarea societăților de producție.”

 

UPDATE. Senatorii au dat vot favorabil, marţi seară, într-o şedinţă de plen online, proiectului de lege pentru plafonarea preţului medicamentelor şi al alimentelor de strictă necesitate.

S-au înregistrat 79 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi 12 abţineri.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

Proiectul prevede că la preţurile de livrare ale producătorului, adaosul maxim pentru întreg lanţul de distribuţie şi vânzare cu amănuntul va fi de maxim 10% pe toată perioada stării de urgenţă şi pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data instaurării stării de urgenţă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.