R. Paţurcă: Retragerea bruscă a miliarde de lei de pe piaţă a determinat creşterea ROBOR

Paturca IJJ

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a coborât vineri pe piaţa interbancară la nivelul de 2,45%, de la 2,46% cât era joi, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR). Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a atins joi un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate, respectiv 2,46% pe an. În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat vineri 2,58%, de la 2,57% joi. O situaţie similară este şi în cazul ROBOR la nouă luni, acest indice urcând fiind situat vineri la 2,63%, de la 2,62% joi. Indicele ROBOR la 12 luni a coborât vineri la 2,67%, de la 2,68%, nivel înregistrat joi.

Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membru al Comisiei de Buget, finanţe susţine că retragerea bruscă a miliarde de lei de pe piaţă a determinat creşterea ROBOR. “Creşterea ROBOR a fost determinată, din nou, de politica monetară a BNR. Greşelile de politică monetară ale BNR, concretizate într-un surplus de masă monetară pe piaţă, au determinat, iniţial creşterea inflaţiei. Retragerea bruscă a miliarde de lei de pe piaţă a determinat creşterea ROBOR. E vorba de 18 miliarde de lei – aprox. 4 miliarde de euro – cu motivația unei necesare sterilizări a pieței monetare pentru controlul inflației. Este o nouă manevră ostilă la adresa politicilor guvernării PSD-ALDE pe care BNR o maschează sub intenţia generoasă de combatere a inflaţiei.” a declarat Roxana Paţurcă.

Jocurile partizane ale BNR sunt evidente și sancționate ca atare, inclusiv de experți independenți, care semnalează profiturile indecente ale băncilor(care ajung la 1200%) în România, comparativ cu vestul Europei și dobânzile infime, ridicole la depozitele bancare ale firmelor și populației. Totul sub ”supravegherea” BNR. Iată şi ce mesaj a postat pe contul personal de facebook reputatul avocet şi professor de drept commercial, Gheorghe Piperea. “Geschäft-ul deceniului, zilele trecute : BNR atrage depozite de 18 mld lei de la 21 de banci, cu dobanda de 2,25% pe an. In acelasi timp, in banci zac peste 300 mld lei, cu dobanzi care se situeaza intre 0,2-0,7% pe an. Bancile continua si in prezent sa atraga astfel de depozite cu aceleasi penibile dobanzi, fara sa lase impresia ca au de gand sa le majoreze in viitorul apropiat.

E atat de eficient sa fii banca! Ce viata, ce spectacol, ce bonusuri de succes “meritate” atrag aceasta binecuvantare!

Asadar : colectezi economii de la populatie (plus fonduri de pensii si de asigurari, plus firme mici si mijlocii) cu dobanzi la depozit de 1 (un) leu si le plasezi la BNR cu dobanzi remuneratorii de 3 (trei) pana la 12 (doisprezece) lei. La un cost de 1 leu ai o incasare de 12 lei, fara sa faci altceva decat sa astepti sa treaca timpul. Profit brut : 200-1200% pe an. Impozit - ioc, ca e optimizare fiscala. Sa faci profit neimpozabil, fara a misca un deget, doar alimentand cu neshte firfirici influencerii tehnocrati sau politici - ce poate fi mai cool? De ce sa mai creditezi economia in astfel de conditii? Ce, esti prost/iresponsabil?

Oare printre obiectivele fixate de dl Iohannis pentru preconizata mediere intre BNR si Guvern o fi si chestia asta? Ca geschäft-ul nu e de la Guvern, ci de la BNR. Iar populatia care isi tine economiile in banci nu are nicio parghie sa influenteze cumva lucrurile - operatiunile bancare, monopol al bancilor, sunt obligatorii, oameni sau firme neavand de ales daca vor sa isi miste banii, iar instrumente de economisire alternative (titluri de stat, obligatiuni municipale, actiuni cotate) sunt lipsa aproape totala de la apel.

Sigur nu are de gand asa ceva dl Presedinte. Mai degraba, intentia sa este de a-si arata sustinerea fata de singurul partid de opozitie la actuala guvernare - BNR.

PS Intuiesc ce vor spune atat fumatorii de iarba din ielita financiara, cat si troll-ii bancari - ca BNR sterilizeaza in acest fel piata, eliminand excesul de lichiditate. A se scuti. Excesul de lichiditate este de 22 mld euro, si nu de doar 18 mld lei, iar acest exces generator de inflatie este “opera” exclusiva a BNR. In plus, acesti bani se vor intoarce in banci, dupa o saptamana-doua (cat va tine programul de “sterilizare”), cu un surplus de 2,5%. Deci, o sa o luam de la capat”

Tratamentul discreționar și profund defavorabil pe care băncile, sub supravegherea BNR, îl aplică firmelor și românilor, este lipsit de importanță pentru președintele Iohannis. De ce? Pentru care motiv nu poate fi subiect, dacă nu de mediere, măcar de atenționare publică? Motive sunt:

Este evident că populatia care își ține economiile în bănci nu are nicio pârghie să influenţeze cumva lucrurile;

Operaţiunile bancare, monopol al bancilor, sunt obligatorii, oameni sau firme neavând de ales dacă vor să își miște banii;

Instrumentele de economisire alternative (titluri de stat, obligaţiuni municipale, acţiuni cotate) sunt relativ inaccesibile...

“Cei care pun creşterea inflaţiei şi a ROBOR pe seama politicii fiscale ori salariale a guvernului mint, manipulează!” precizează senatorul Roxana Paţurcă, aceasta adăugând că “Opoziția se agață de ce face/enunță public BNR pentru a-și justifica propaganda. Adevăruri esențiale, definitorii sunt ignorate convenabil, respectiv: Anul trecut rata inflației a fost 1,6%, deficitul bugetar a fost mai mic de 3%, datoria publică este în scădere, după cum o atestă inclusiv Eurostat. În plus, România a avut cea mai mare creștere economică – 7%.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.