R. Paţurcă: PSD a eliminat în Parlament abuzurile menționate de liberali în Legea carantinei

R. Paţurcă: PSD a eliminat în Parlament abuzurile menționate de liberali în Legea carantinei

Senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi susţine prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a organizaţiei judeţene că partidul pe care-l reprezintă “a eliminate în Parlament abuzurile menţionate de liberali în legea carantinei”

“Legea carantinei a suferit modificări de peste 90% față de forma trimisă inițial de Guvern. Aceasta vorbește de la sine despre aberațiile pe care forma inițială a legii le conținea. Am făcut în Parlament tot ce s-a putut pentru a elimina toate portițele legislative către abuzurile autorităților și aceasta în scurtul timp pe care l-am avut la dispoziție, având în vedere termenul în care această lege ne-a fost trimisă.

Am considerat că populația a suferit destul în urma abuzurilor autorităților. Pe de altă parte, am considerat că trebuie să existe pârghiile pentru autoritățile din România, în orice moment politic și în orice context social, să poată lupta împotriva oricărei epidemii, fără a încălca drepturile cetățenilor. Dintr-o lege proastă, cu instrumente opresive și represive puse la dispoziția autorităților, PSD a realizat o lege care pune accentul pe protejarea drepturilor cetățenești în egală măsură cu protejarea sănătății publice.

Diferența a constituit-o modalitatea de abordare a legii: în timp ce PNL a vrut să sporească puterea statului, PSD a urmărit apărarea drepturilor românilor. În acest fel putem evita abuzurile autorităților în contextul actualei pandemii sau în orice context viitor.

Câteva exemple care demonstrează nu numai reaua credință a liberalilor și în special a Guvernului, dar și de ce legea a necesitat o analiză serioasă pentru a depista fiecare portiță deschisă către abuz:

1) Am eliminat din lege în Parlament posibilitatea ca statul să îți poată confisca sau distruge bunurile pe motiv de pandemie. Era o prevedere abuzivă care nu avea un fundament medical solid.

2) Am eliminat din lege posibilitatea izolării românilor în spital doar pe suspiciunea unui simplu strănut. Pentru a fi pusă în izolare, persoana trebuie să manifeste întreaga simptomatologie din definiția bolii sau să fie un asimptomatic cu test pozitiv.

3) Am eliminat prevederea care le dădea autorităților dreptul de a pune persoane în carantină doar pe o simplă suspiciune. Carantina este dispusă doar dacă vii din focare în țară sau dacă ești contact al unei persoane infectate.

4) Am eliminat prevederea care dădea statului dreptul să îți poată impune să faci carantina acolo unde doreau autoritățile. Ai dreptul să stai în carantină la domiciliu sau la o altă reședință.

5) Am eliminat prevederea care prevedea că o persoană poate fi izolată la spital, chiar dacă riscul transmiterii este scăzut. În această situație, izolarea poate fi și la domiciliu.

6) Am eliminat din  lege prevederea conform căreia statul te putea ține în carantină pe termen nelimitat. Carantina nu poate depăși durata de incubație a bolii.

7) Am eliminat prevederea conform căreia statul te putea forța să urmezi un tratament împotriva voinței tale, dacă intrai în izolare. Tratamentul se administrează doar cu acordul pacientului.

Mai mult spre deosebire de legea ”gândită” de PNL...

8) Acum, înainte de izolarea în spital se cere consimțământul persoanei vizate.

9) În cazul infectării ambilor părinți, statul nu poate lua copilul în supraveghere fără acordul părinților. Aceștia pot opta să lase copilul în grija altor persoane, rude sau apropiați.

10) În plus, parlamentarii PSD au prevăzut în lege, în urma dialogului cu CSM, o procedură judiciară prin care cetățenii pot ataca în justiție oricare din măsurile dispuse în baza Legii carantinei.

Cam despre aceasta a fost vorba în ceea ce privește dezbaterile pe legea carantinei. Restul, de la discursurile prezidențiale și până la lamentările premierului Orban pe la televiziuni, nu sunt altceva decât o larmă politică făcută în speranța că măcar alegătorii liberali îi mai cred.” a susţinut Roxana Paţurcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.