R. Paţurcă: Potrivit INS, în 2017, numărul locurilor de muncă a crescut cu aproape 190 000 față de anul anterior

Paturca Unirea

INS a dat publicităţii faptul că în 2017 rata de ocupare a populației în vârstă de muncă ( 16-54 de ani) a fost de 63,9%, în creștere cu 2,3 % față de anul anterior. Altfel spus românii au avut la dispoziție mai multe oportunități de muncă cărora le-au dat curs efectiv. Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membru al Comisiei de buget finanţe susţine că “Numărul locurilor de muncă în 2017 a crescut cu aproape 190 000 față de anul anterior. Astfel, pe lângă angajamentul de a aduce mai mulți bani în buzunarele PSD-ALDE a reușit să determine creșterea numărului de locuri de muncă și implicit scăderea șomajului.”

Populația activă a României a fost în 2017 de 9,12 milioane de persoane, din care 8,67 milioane de persoane reprezintă populația ocupată – respectiv 95% - ceea mai mare parte, 73,7%, fiind salariații. Tot în 2017 a  scăzut numărul personalului din administrație publică și apărare cu 10 000 de persoane. “Este evident din aceste date că programul de guvernare produse efecte benefice în plan social-economic.” a mai adăugat Roxana Paţurcă.

 

Creșterea salariilor n-a afectat competitivitatea economiei naționale

Productivitatea orară a muncii în România este de cel puțin două ori mai mare decât costul salarial mediu orar. Prin urmare creșterea salariilor are deplin temei și acoperire economică fără efecte negative în planul competitivității. “Este limpede că productivitatea orară în România a crescut mai accentuat față de costul orar al forței de muncă, ceea ce atestă că există resursele economice necesare care justifică și acoperă creșterile salariale. Astfel productivitatea orară a muncii s-a majorat de la 27,4 lei în 2008 la 47 de lei în 2017 (+71%), în timp ce costul salarial orar a crescut de la 13,3 lei în 2008 la aproximativ 23,4 lei în 2017 (+75%). În termeni absoluți deși în 2017 au fost cele mai consistente majorări de salarii, diferența între productivitate si cost orar se menține relativ constantă, față de 2016 (0,4 în 2017 vs 0,5 în 2016)” precizează senatorul PSD, Roxana Paţurcă.

Interesantă este comparația privind repartiția valorii adăugate. În România, 38% din valoarea adăugată brută merge către muncă și 62% către capital. În Uniunea Europeană, 52 % din valoarea adăugată brută merge către muncă și 48 către capital. În Statele Unite, raportul este 56% către muncă și 44% către capital. “Este evident că munca în României este sub-plătită față de media din UE sau SUA. În condițiile în care productivitatea orară a muncii din România a fost/este de aproximativ două ori mai mare comparativ cu costul salarial mediu orar, în toată perioada 2012-2017, dinamica creșterilor salariale din ultimii trei ani nu este în măsură să afecteze negativ competitivitatea economiei românești.” a conchis parlamentarul călărăşean.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.