R. Paţurcă: Modul în care a fost gândit și construit bugetul României pe anul 2019 permite o creștere economică susținută și în acest an

R. Paţurcă: Modul în care a fost gândit și construit bugetul României pe anul 2019 permite o creștere economică susținută și în acest an

Senatoarea, Roxana Paţurcă, pre;edinte executiv interimar al organizaţiei judeţene PSD Călăraşi, a susţinut printr-o postare pe contul personal de facebook că proiectul de buget pe 2019 va permite o creştere economică sustenabilă a ţării şi în acest an.

“Modul în care a fost gândit și construit bugetul României pe anul 2019 permite o creștere economică susținută și în acest an, concomitent cu creșterea salariilor și a punctului de pensie, așa cum s-a promis în programul de guvernare.

Cu o creștere economică prognozată de 5,5%, cu 1% mai mare decât în 2018, cu o inflație medie de 2,8% și cu un deficit bugetar de sub 3%, anul 2019 va demonstra cu siguranță că România este capabilă să continue drumul economic ascendent și să reducă și mai mult inechitățile sociale.

Este de apreciat faptul că Guvernul a alocat suplimentar pentru Educație o sumă cu 47% mai mare decât anul trecut, procent destinat în principal acoperirii creșterilor salariale - acest lucru va bucura cu siguranță pe toți cei care își dedică viața la catedră și care vor beneficia de aceste fonduri.

Și Sănătatea, la fel ca și Educația, va avea un buget suplimentat față de anul trecut cu 12%, ceea ce înseamnă că Guvernul se va ține de cuvânt și în privința creșterilor salariale pentru medici și asistenţi.

Dincolo de aceste cifre care vizează anumite categorii de bugetari, mi-au atras atenția două obiective extrem de importante prevăzute în acest buget:

- alocarea către investiții publice a 46,8 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,57% din PIB. DIn acești bani, Programului Național de Dezvoltare Locală îi va fi alocat un total de 2,5 miliarde lei. Fondurile PNDL vor fi distribuite către județe, inclusiv la noi, la Călărași, către localitățile care au cea mai mare nevoie de investiții publice. Această alocare se va vedea în creșterea calității serviciilor publice, atât în mediul rural, cât și în localitățile urbane din întreaga țară.

- investiții în infrastructura de transport: 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene. Este o alocare generoasă destinată infrastructurii de transport, un domeniu unde trebuie să recunoaștem că România are încă de făcut pași mari pentru a ajunge acolo unde ne dorim cu toții.

Concluzia mea este că bugetul pe anul 2019 a fost construit avându-se în vedere priorități, pornindu-se de la realități. Cu siguranță mulți și-au dorit ca acest buget să fi fost definitivat la începutul anului. Uneori însă este bine să iei în calcul toate posibilitățile și să prevezi toate situațiile pentru a crea un buget realist, care să asigure creștere economică. Eu una prefer un buget bine gândit care să apară la final de ianuarie, așa cum este cazul bugetului pe anul 2019, decât unul întocmit în grabă, la final de decembrie.

Da, viitorul arată bine!” susţine parlamentarul călărăşean.

 

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor prezentate joi seara de Ministerul Finanţelor Publice.

Anul trecut, Produsul intern brut s-a cifrat, potrivit datelor MFP, la 949,6 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 4,5% faţă de anul anterior, iar inflaţia medie anuală a fost de 4,63%.

Rata şomajului va scădea uşor în acest an, la 3,2%, de la 3,31% în 2018, ceea ce înseamnă că, la sfârşitul lui 2019, numărul şomerilor va fi de 287.000 de persoane.

Câştigul salarial mediu net urcă la 3.085 de lei, în 2019, de la 2.685 lei în 2018, iar numărul mediu de salariaţi este estimat, de asemenea, în creştere la 6,655 milioane persoane, de la 6,525 milioane persoane în 2018.

Veniturile bugetului general consolidat pentru 2019 sunt proiectate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Potrivit estimărilor autorităţilor, cele mai mari venituri sunt prevăzute la contribuţiile de asigurări sociale - 11,5%, TVA - 6,8 %, accize - 3%, impozit pe salarii şi pe venit - 2,3% din PIB.

Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.

Cheltuielile cu investiţiile sunt preconizate la 46,8 miliarde lei (4,57% din PIB), în creştere cu 12,5 miliarde lei faţă de 2018. Principalele cheltuieli asigurate de la bugetul de stat pe anul 2019 vizează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (2,5 miliarde lei), Programul de interes public şi social derulat de Compania Naţională de Investiţii (1,1 miliarde lei), investiţii ale operatorilor din industria de apărare (200 milioane lei), investiţii în infrastructura de transport (5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanţate din fonduri europene) şi investiţii în domeniul apelor (400.000 lei).

Nivelul datoriei guvernamentale brute estimat pentru anul în curs este de 35,3%, în creştere uşoară faţă de nivelul estimat pentru sfârşitul anului 2018, de 34,9%. Potrivit Ministerului Finanţelor, pe termen mediu ( (2019 - 2021) nivelul datoriei guvernamentale brute se va situa sub 40% din PIB, nivel net inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.