R. Paţurcă: Liberalii au demonstrat în câteva săptămâni că nu au ce căuta la conducerea acestei țări

R. Paţurcă: Liberalii au demonstrat în câteva săptămâni că nu au ce căuta la conducerea acestei țări

Senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi, a trecut în revistă evenimentele politice derulate în acest an susţinând că la Călăraşi, într-un judeţ dominat de PNL, PSD a obţinut rezultate excelente având în vedere şi contextul naţional al celor două bătălii electorale.

Paţurcă a analizat şi evoluţia liberalilor la guvernare, precizând că ”Guvernul meu” se dovedește a fi unul falimentar pentru România având o singură idee: austeritatea.

Ne apropiem de finalul anului, unul cu două bătălii electorale destul de dure: europarlamentarele şi prezidenţialele. Cum vi s-au părut rezultatele obţinute de PSD Călăraşi, organizaţie judeţeană pe care o conduceţi în calitate de preşedinte executiv?

Într-adevăr, a fost un an dificil. Nu mă refer aici doar la cele două bătălii electorale, ci și la momentele de la începutul anului, atunci când organizația noastră a trecut prin alegeri interne și s-a reorganizat la nivelul conducerii.

Practic, într-un județ „galben”, condus de liberali de la nivelul Consiliului Județean și cu majoritatea primarilor liberali, am avut de dus o luptă destul de complicată. 

A fost un an în care a trebuit să rezolvăm din mers o serie întreagă de probleme și să facem și o figură frumoasă în cadrul alegerilor europarlamentare și prezidențiale. Un an dificil, dar pe care l-am trecut extrem de bine.

Din punctul meu de vedere, PSD Călărași a obținut rezultate excelente având în vedere contextul național al celor două bătălii electorale. Suntem, după rezultatele obținute, în primele 25% de organizații social-democrate din țară, iar aceasta într-un județ controlat politic de liberali.

Pentru mine a fost o performanță tot ceea ce am obținut împreună cu ceilalți colegi din conducerea organizației în acest an. De aceea, țin să-i felicit și cu acest prilej pe toți cei care au fost aproape de organizația noastră și care ne-au ajutat să obținem aceste rezultate.

Au fost comune conduse de primari, colegi de-ai dvs. de partid, în care PSD a pierdut alegerile prezidenţiale, în turul 2. Care ar fi motivele care au stat la baza eşecului?

Acele organizații au pierdut la câteva voturi, nu au fost diferențe semnificative față de liberali. Repet, în contextul în care votul național a urmat o anumită tendință, a fost extrem de dificil să contracarăm manipulările liberale printr-o comunicare pozitivă.

Desigur, în cadrul organizației județene am făcut o analiză a tuturor organizațiilor noastre din teritoriu și am identificat măsurile care trebuie luate pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim la alegerile care contează, cele de anul viitor. Este mult de muncit, nu numai în cadrul acelor organizații, ci în cadrul tuturor organizațiilor noastre, dar avem capacitatea să o facem și o vom face.

Anul viitor vom aborda alegerile cu aceeași forță în toate localitățile, indiferent de rezultatul obținut la alegerile din acest an. Așa cum știm, surprize pot apărea oriunde, indiferent de culoarea politică a primarului sau de rezultatele din trecut.

Sunt convinsă că vom reuși în 2020 să preluăm puterea politică în județ, aceasta însemnând câștigarea alegerilor locale și câștigarea alegerilor parlamentare la nivel local.

Cum comentaţi “prestaţia” PNL-ului aflat la guvernare, din păcate şi cu sprijinul unor colegi de-ai dumneavoastră din PSD, din ţară, care au decis să voteze pentru instaurarea Guvernului Orban?

Acei colegi au fost deja îndepărtați din cadrul PSD, dacă ne referim la parlamentarii care au votat învestirea acestui guvern. Pentru noi acei colegi sunt deja istorie și este, dintr-un anumit punct de vedere, chiar bine că s-a întâmplat așa. Partidul trebuia să elimine din rândurile lui pe toți cei care nu erau trup și suflet alături de cauza social-democrată, iar îndepărtarea foștilor colegi a făcut ca partidul să se întărească.

Ca o paranteză aici, pentru că vorbim de Guvernul României - mi se pare exagerat să mă refer prin cuvântul ”guvern” la cei care au fost învestiți în funcții. Este suficient să analizăm prestațiile așa zișilor minștri: începând cu ministrul Educației, care a declarat că nu are nevoie de 6% din PIB și că testele PISA nu reprezintă un reper pentru ministerul pe care întâmplător îl conduce, și terminând cu ministrul Finanțelor, cel care a determinat în doar o lună prăbușirea leului și îndatorarea României, economia pierzând 11 miliarde de lei din cauza unor declarații iresponsabile, actualul ”guvern” este unul care și-a demonstrat incompetența în doar o lună de zile.

Liberalii au demonstrat în câteva săptămâni că nu au ce căuta la conducerea acestei țări și nici nu se pricep să exercite puterea.

”Guvernul meu”, cel pe care și-l dorea primul turist al țării încă din primul mandat, se dovedește a fi unul falimentar pentru România și care are o singură idee: austeritatea, cu tot ceea ce implică ea, de la tăieri de salarii până la disponibilizări în masă.

În plan local, când estimaţi că veţi da publicităţii numele celor care vor reprezenta partidul în bătălia pentru Primăria Călăraşi, respectiv Consiliul Judeţean?

La începutul anului viitor vom ști care sunt candidații care au misiunea electorală de a înlocui la nivel local administrația liberală. Nu am anunțat deocamdată candidații întrucât vrem să facem ultimele calcule interne în ceea ce privește șansa reală a membrilor PSD de a câștiga alegerile locale, astfel încât să facem propunerile câștigătoare, trecând peste orgolii și mici dispute interne.

Scopul nostru este ca în 2020 să oferim călărășenilor o administrație care să lucreze în favoarea lor. În opinia noastră, liberalii și-au demonstrat limitele, atât la nivel județean, cât și la nivel de municipiu, iar unii au avut timp chiar două mandate să își arate potențialul. Nu și l-au arătat, așa cum vedeți și dumneavoastră și așa cum au constatat în toți acești ani și cititorii dumneavoastră, și este limpede că trebuie înlocuiți prin vot de către cei care au avut prea multă răbdare cu acești ”edili”.

Dacă ar fi acordaţi note de la 1-10, cât credeţi că ar merita administraţia liberală, atât de la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, cât şi de la nivel judeţean?

Nu aș acorda o notă, dar este limpede că nu ar trece clasa. Călărășenii merită altceva, nu ce li se oferă în prezent.

Cum comentaţi declaraţia senatorului Filipescu care a spus recent că fostul preşedinte al PSD Călăraşi, Ciprian Pandea, „ar înclina” să vină spre PNL care ar fi dispus să-i ofere şi o funcţie de vicepreşedinte dacă va veni cu o echipă din PSD?

Acesta este nivelul politic al liberalilor - nu îi interesează absolut deloc ceea ce își doresc călărășenii, ei sunt preocupați de trocuri politice, de aranjamente, de acordarea de funcții, de ruperea unor organizații. I-ați auzit vreodată vorbind din suflet despre ce își doresc călărășenii? Eu una, nu!

De când am intrat în politică, am ales și am rămas în singura formațiune care îmi definea crezul: Partidul Social Democrat. Social democrația este ideologia în care cred și care are în centrul ei cetățeanul, punând pe primul plan interesele celor mulți.

Să pretinzi că ești social democrat, să conduci o organizație județeană social democrată pentru ca apoi să aderi la o formațiune care se poziționează diametral opus față de social democrație și a cărei ideologie pune pe primul plan capitalul privat și interesele comerciale ale firmelor, mi se pare o contradicție flagrantă.

Care credeţi că ar fi priorităţile viitorului primar al municipiului reşedinţă de judeţ? Care ar fi problemele majore cu care se confruntă cetăţenii municipiului Călăraşi?

Dacă tot ați întrebat care sunt prioritățile călărășenilor, țin să anunț cititorii publicației dvs. de faptul că PSD Călărași este SINGURA formațiune politică ce a efectuat sondaje la nivel local în ceea ce privește așteptările călărășenilor de la primarul municipiului, iar între problemele ridicate de cetățeni se enumeră lipsa locurilor de muncă, lipsa spațiilor verzi, curățenia în spațiile publice, birocrația la nivelul instituțiilor ce țin de administrația publică locală și multe altele.

De ce pleacă tinerii din Călărași? De ce nu sunt încurajate investițiile la nivel local? De ce nu putem să fim un reper al modului în care turismul de la Dunăre se poate dezvolta? De ce nu sunt renovate toate clădirile care țin de primărie? De ce nu avem un spital municipal dotat așa cum sunt cele din alte județe? Acestea sunt întrebările la care actuala administrație publică liberală a refuzat să răspundă de ani buni, iar călărășenii le vor răspunde cu siguranță la votul din cadrul alegerilor de anul viitor.

Dacă va mai avea loc Conferinţa judeţeană de alegeri, pe ce funcţie intenţionaţi să candidaţi?

Nu este momentul acum să ne gândim la alegeri interne, dar, dacă s-ar fi decis la nivel național organizarea alegerilor ordinare, cu siguranță aș fi candidat pentru aceeași funcție pe care o îndeplinesc acum, cea de președinte executiv al organizației.

Alegeri se vor organiza, dar numai acolo unde există interimate, așa cum este cazul organizațiilor de tineret sau de pensionari călărășeni, ori la nivelul unor localități unde există o conducere interimară, unde cu siguranță se vor organiza alegeri atunci când se va decide la nivel național.

Mai mult, vor fi alegeri și la nivelul OFSD Călărași întrucât, așa cum am anunțat deja, intenționez să mă retrag de la președinția organizației de femei social-democrate călărășene și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea atribuțiilor funcției de președinte executiv al PSD Călărași. Într-un an în care vom avea două alegeri vitale pentru noi, localele și parlamentarele, care vor defini scena politică locală și națională în următorii 4 ani, este momentul să acord încredere uneia dintre membrele OFSD care au demonstrat că au potențialul de a conduce organizația, de a ține aproape de conducere, de a contribui din plin la a aduce voturi importante din partea femeilor călărășene.

Dar, toate la momentul lor. Deocamdată avem alte priorități, iar alegerile locale și parlamentare de anul viitor sunt cele mai stringente.

Credeţi că localele de anul viitor se vor organiza în două tururi de scrutin?

Dacă proiectul de lege va trece de Parlament, da. Oricum, indiferent cum se vor organiza, avem capacitatea de a lupta electoral cu liberalii, la nivel județean, dar și la nivel național, ca partid politic.

Nu ne deranjează niciuna dintre variante, un singur tur de scrutin sau două, iar manipularea că alegerile într-un singur tur avantajează PSD nu mai ține. Dacă este să mă întrebați pe mine, alegerile într-un singur tur la Călărași avantajează administrația liberală, care are mai multe pârghii pentru a le folosi într-un tur unic. Dacă se va modifica legea astfel încât alegerile să se organizeze în două tururi, PSD Călărași va avea o șansă în plus la nivelul tuturor localităților.

2020 va fi un an electoral la fel de dificil, cu două tipuri de alegeri, locale şi parlamentare. Are forţa PSD să răstoarne raportul de forțe din judeţ cu PNL, în favoarea sa? Pot fi reeditate rezultatele foarte bune obţinute la parlamentarele din decembrie 2016?

Da, suntem în creștere în preferințele electorale ale călărășenilor și cred că vom obține rezultate apropiate de cele din 2016. Este drept, și de ce să nu recunoaștem, ne ajută și PNL prin prestația sub orice nivel a guvernului condus de Ludovic Orban. Luați legătura cu călărășenii și ascultați-i: și-au format deja o opinie, în doar o lună de zile, în ceea ce privește capacitatea liberalilor de a guverna țara, iar de câțiva ani de zile și-au format o părere destul de avizată și în ceea ce privește capacitatea liberalilor de a conduce județul.

Atunci când puterea o ține din gafe în gafe, Opoziția poate crește extrem de ușor.

În plus, mă bazez pe potențialul colegilor mei, al membrilor și voluntarilor PSD, pe puterea lor de a lupta într-o campanie. I-am văzut în acest an și știu că mă pot baza pe fiecare în parte: avem forța de a câștiga alegerile în 2020 și, la ce ne-a arătat administrația liberală, avem obligația să facem acest lucru pentru călărășeni, pentru a le oferi o administrație publică așa cum și-o doresc!

Mesajul dumneavoastră pentru călărăşeni, acum în final de an?

Le doresc sănătate, este cea mai importantă și, dacă ești sănătos, le duci pe toate, indiferent cât de grele ți se par la prima vedere. Le mai doresc să aibă încredere că lucrurile, indiferent cât de pesimist ar fi privite, se pot îndrepta și că județul nostru și muncipiul nostru pot ajunge acolo unde ne dorim cu toții.

Și, pentru că mai este puțin timp până la Crăciun, le urez să aibă parte de Sărbători Fericite, să se bucure de cei dragi lor și să aibă un An Nou așa cum și-l doresc!

La mulți ani tuturor cititorilor publicației dvs. și tuturor călărășenilor!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.