R. Paţurcă: Inflaţia reală în luna martie a fost de doar 0,3%

Paturca IJJ

“Inflația reală în luna martie a fost de doar 0,3%. Doar cu atât au crescut prețurile în mod real în martie 2018, iar cele mai multe prețuri au rămas la același nivel, iar unele chiar au scăzut. Din acest punct de vedere, inflația din România e mai mică decât cea din Europa.” susţine senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membru al Comisiei de buget, finanţe din Camera Superioară a Parlamentului care a continuat “Inflația de 5% este o inflație falsă, pentru că reprezintă diferența de prețuri dintre martie 2018, față martie 2017, dar asta nu înseamnă că prețurile au crescut în martie – au crescut la finalul anului trecut pe baza unor factori externi.”

Factorii care au determinat creșterea prețurilor de anul trecut sunt de ordin extern sau nu țin de decizia de guvernare: creșterea prețului internațional al petrolului, inflația din Euro, criza unor alimente pe plan european (unt, ouă, legume-fructe), liberalizarea pieței de energie. Influența acțiunii guvernamentale (revenirea accizei la nivelul din 2016) a fost de doar 0,3 puncte procentuale.

“Raportarea inflației de la an este o inflație falsă. Pentru că în cazul de față prețurile au crescut la finalul anului trecut, iar de atunci au rămas aproape neschimbate (variație de maxim 1%). Însă raportarea lunii din anul curent, la luna din anul precedent creează impresia falsă a creșterii continue a prețurilor, deși ele rămân neschimbate. Deci chiar dacă prețurile vor rămâne neschimbate de acum încolo, această raportare falsă a inflației va indica procente între 4-5% mai mari față de lunile corespondente de anul trecut.” a mai adăugat Roxana Paţurcă.

 

Cine e responsabil de creșterea inflației

Evoluția inflației depinde mai mult de alte instituții, decât de Guvern. “Principalul responsabil este BNR care are ca sarcină principală controlul asupra inflației. BNR admite că în acest an nu își poate îndeplini sarcina de a ține inflația sub 2,5%. Apoi este Consiliul Concurenței care trebuie să se asigure că firmele din piață nu cresc artificial prețurile pe baza unor înțelegeri ilegale.De asemenea au un rol important autoritățile de reglementare, în special în domeniul energie.” consideră parlamentarul călărăşean.

 

În realitate multe prețuri nu s-au schimbat sau chiar au scăzut

Institutul Naţional de Statistică precizează că prețurilor de consum au avut în martie o variația de numai 0,3% față de februarie 2018. Creșterea de 0,3% este însă doar o influență sezonieră a creșterii prețurilor la fructe proapete, citrice sau cartofi – așa se întâmplă în fiecare primăvară. De asemenea sunt însă multe prețuri care au scăzut în martie: zahăr, ulei, ouă, unt, vin. Iar alte prețuri au rămas neschimbate: făină, pâine, carne, lapte, articole de igienă, îmbracăminte

 

Inflația din România, mai mică decât în Uniunea Europeană

În realitate inflația din România este mai mică decât cea din Uniunea Europeană. “Propaganda împotriva guvernului speculează metodele diferite de calcul al inflației pentru a inocula ideea că prețurile cresc în mod exagerat.” consideră parlamentarul călărăşean care şi explică “Metoda oficială a Comisiei Europene după care se analizează inflația în statele membre din Uniunea Europeană este cea a indicelui ARMONIZAT al prețurilor de consum (IAPC), care reflectă în mod real ceea ce resimt cetățenii în evoluția prețurilor. Pe acest model de calcul, practicat și de Eurostat, România a avut în februarie 2018 o inflație sub media Uniunii Europene, respectiv de doar 1,6% față de anul trecut și de doar 0,3% față de luna ianuarie. Inflația de 4,95% a fost stabilită printr-un calcul depășit, care nu se mai practică în UE pentru că nu reflectă în moc corect realitate. Este modelul indicelui prețurilor de consum (IPC), care nu armonizează ponderea acestora în consumul real al populației.” a conchis Roxana Paţurcă

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.