R. Paţurcă: Înainte de orice altă măsură, prioritatea ZERO a Guvernului este ca medicii și asistentele din prima linie să aibă echipamentul de protecție

 R. Paţurcă: Înainte de orice altă măsură, prioritatea ZERO a Guvernului este ca medicii și asistentele din prima linie să aibă echipamentul de protecție

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a solicitat Executivului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care lucrează cu pacienţi infectaţi cu COVID-19. În acest sens, şeful statului a menţionat "un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună".

"Am solicitat Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor şi personalului medical care lucrează cu pacienţi COVID. Şi vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii şi personalul medical care lucrează cu pacienţi COVID ar fi un bonus onorabil", a punctat preşedintele.

„Declaraţia preşedintelui Iohannis e, cel puţin, discutabilă. Dacă Guvernul intenţionează să aloce acum un bonus de 500 de euro pentru medicii din prima linie, atunci să-l acorde retroactiv. Adică de la primul caz confirmat” a declarat pentru www.arenamedia.ro senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi care a continuat „Guvernul să elimine şi disproporția dintre 20 lei/zi diurnă pentru un medic detașat și 400 lei/zi diurnă pentru un magistrat detașat! Iar cadrele medicale trebuie să poată refuza activitatea fără echipamente de protecție pentru că nu e doar o condamnare a medicului, ci și a sutelor de pacienți pe care îi poate trata. Dar înainte de orice altă măsură a Guvernului, prioritatea ZERO este ca medicii și asistentele din prima linie să aibă echipamentul de protecție. Un cadru medical infectat înseamnă zeci de pacienți fără acces la tratament!”

În opinia sa, cadrele medicale trebuie să poată refuza activitatea fără echipamente de protecție pentru că nu e doar o condamnare a medicului, ci și a sutelor de pacienți pe care îi poate trata.

“Medicii și asistentele trebuie să aibă dreptul să refuze să intre în activitate fără echipamente de protecție. Codul Muncii le asigură acest drept. Pe de altă parte, nu e vorba nici de dezertare nici de încălcarea jurământului. Este o măsură prin care menținem capacitatea sistemului medical românesc de a trata pacienții. Trimiterea în prima linie unui cadru medical fără echipament de protecție nu e doar o condamnare a medicului sau asistentei respective, ci și a zecilor sau sutelor de pacienți care ar putea beneficia de tratamentul acelui cadru medical.” a conchis Roxana Paţurcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.