R. Paţurcă: În 2017, firmele românești declarau un profit de 6,7%, în timp ce firmele străine 3,7%

R. Paţurcă: În 2017, firmele românești declarau un profit de 6,7%, în timp ce firmele străine 3,7%

Într-o postare pe pagina personală de facebook, senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi subliniază „diferenţa” dintre firmele româneşti şi cele străine în ceea ce priveşte profitul pe care-l declară, în favoarea celor din urmă care „știu să ascundă profitul în spatele unor declarații contabile.”

“Oricât de mult ne-ar acuza unii că ținem prea mult la firmele românești și că ne dorim prea mult ca ele să performeze în economia românească, avem date concrete care ne demonstrează fără echivoc o realitate: statistic, conform indicatorilor financiari raportați, firmele românești sunt de două sau chiar de trei ori mai profitabile decât cele străine.

Nu vă bucurați să aplaudați succesul antreprenorial al românilor - este foarte posibil ca această realitate să fie generată nu de cine știe ce rețetă minune a firmelor cu capital autohton, ci de corectitudinea sau incorectitudinea modului în care se fac raportările financiare privind profitul.

În 2017, firmele românești declarau un profit de 6,7%, în timp ce firmele străine unul de 3,7%. Cum este posibil să se întâmple acest lucru în condițiile în care firmele străine sunt, în marea lor majoritate, multinaționale și corporații care raportează profit de miliarde de Euro în țările lor? Mai mult, companiile străine impun angajaților un alt fel de disciplină și de productivitate a muncii, ceea ce ar trebui, logic, să genereze profituri pe măsură.

O posibilă explicație este, așa cum spuneam, modul de raportare a indicatorilor financiari. În timp ce firmele românești sunt mai corecte, cele străine știu să ascundă profitul în spatele unor declarații contabile.

Din acest motiv, firmele românești plătesc impozit pe profit de două sau de trei ori mai mare decât cele cu capital străin.

Statul român este dator să sprijine firmele mai corecte, iar în acest moment firmele românești demonstrează cu prisosință acest lucru, în marea lor majoritate.

Pentru cine este curios să afle cât profit declarau firmele străine, procentual, în 2014, este bine de știut că acestea raportau pierderi. Adică profit zero. Adică impozit pe profit zero.

Cu toate acestea, din 2014 până în prezent, treptat, acestea au raportat profit de 1% în 2015, de 3,1% în 2016 și au ajuns în 2017 să raporteze un profit de 3,7%.

O creștere timidă, dar este un progres în ceea ce privește corectitudinea raportărilor financiare. Totuși, firmele străine sunt încă departe de cifrele reale în materie de raportare a profitului și de plată a impozitului pe profit.” a scris Roxana Paţurcă, parlamentarul călărăşean trecând în evidenţă şi eforturile depuse de coaliţia PSD – ALDE pentru sprijinirea firmelor româneşti prin iniţierea unor programe de încurajare a capitalului românesc. “În același timp, PSD depune constant eforturi pentru a sprijini firmele românești. Încurajarea capitalului românesc este o prioritate pentru guvernul social democrat și acest lucru este vizibil:

- inițierea programului ”Start-up nation”, aflat acum la a doua ediție, un succes al demarării unor proiecte antreprenoriale, sprijinit de statul român, care a reușit să ducă la înființarea a mii de firme noi, cu capital românesc, și să creeze zeci de mii de locuri de muncă.

- modificarea schemei de ajutor de stat, care a dat acces și firmelor românești prin reducerea pragului minim de investiții de la 10 milioane de euro care trebuie făcute, la un milion de euro.

- inițierea programelor PNDL și PNDR.

- inițierea unor programe de sprijin pentru fermieri.

Guvernarea social-democrată va continua să sprijine firmele cu capital autohton și va continua să ceară corectitudine financiară firmelor străine. Aceasta nu înseamnă că suntem împotriva corporațiilor străine și multinaționalelor. Cerem doar ca, dacă tot își desfășoară activitatea în țara noastră și dacă tot obțin profiturile pe care știm cu toții că le obțin, să nu aibă impresia că nu cunoaștem adevărata realitate pe care încearcă să o ascundă în spatele cifrelor contabile.” se mai arată în postarea de pe Facebook.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.