R. Paţurcă: Economia României va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, după Malta

R. Paturca Senat Declaratie Politica Aprilie

Miercuri, 25 aprilie de la tribuna Senatului, Roxana Paţurcă, senator PSD Călăraşi a susţinut o Declaraţie Politică având ca temă FMI confirmă performanțele economiei românești. Economia României va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, după Malta

 

Doamnelor si domnilor,

Încă de la prezentarea Programului de Guvernare, am avut parte de o continuă discreditare, atât din partea Opoziției cât și din partea anumitor grupuri de interese. Însă, dezvoltarea României trebuie să fie mai presus de lupta politică, de interesele politice ale opoziției și de interesele personale. Nu a ținut nimeni cont de faptul că Programul nostru de Guvernare, al Partidului Social Democrat, a fost cel mai bun Program de guvernare din 1990 până în prezent. Din punctul meu de vedere, elementul cheie, care îi acordă titlul de cel mai bun program de guvernare din 1990 până în prezent, este reprezentat de nevoile cetățenilor, ele fiind la baza tuturor măsurilor cuprinse în Programul de Guvernare. Acest program a generat anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar acest succes pune în evidență eficiența și soliditatea programului de guvernare pe care îl implementăm acum în Romania. În perioada în care Partidul Social Democrat  va fi la guvernare, creșterea economică medie va fi de peste 5%, iar acest lucru este confirmat și de ultimele analize și estimări ale FMI.

Doresc să semnalez, în cele ce urmează, o atitudine pozitivă rară a FMI față de România: corectarea din proprie inițiativă a estimărilor privind creșterea economiei românești pe 2018.

FMI confirmă performanțele economiei romanești, cu atât mai mult cu cât anul trecut, atitudinea privind recunoașterea propriilor erori în estimările referitoare la România, a fost puțin altfel.

Analizele realizate de FMI în ultimele 4 luni în scopul evaluării economiei românești au necesitat un proces de reevaluare ce pune în evidență tendințele de creștere a estimărilor pentru  economia românească.

 

Astfel, în  Ianuarie 2018

  1. Guvernul PSD-ALDE a construit un buget pe o estimare de creștere a economiei românești de 5,5% iar 
  2. FMI estima o creștere a economiei românești de 4,4%.

 

La sfârșitul trimestrului I – aprilie 2018

FMI corectează pozitiv estimarea de la începutul anului, urcând procentul de creștere la 5,1%.

Guvernul PSD-ALDE – așteaptă o reevaluare a estimării FMI până va atinge estimarea de creștere a PIB cu 5,5% în 2018, așa cum au estimat analiștii noștri.

Astfel, FMI si-a  revizuit prognozele de creștere economică urcând spre estimările guvernului PSD-ALDE.

Ne-am obișnuit după 1990 ca analizele și estimările FMI să corecteze în sens negativ prognozele guvernelor României cu privire la creșterea economică. Aproape tot ce venea dinspre estimările și re-evaluările FMI, constituia fie un semnal de alarmă, fie o atragere a atenției, fie o neconcordanță ori o greșeală a guvernelor României. Declarațiile FMI deveniseră aproape sinonime cu revizuirile negative ori cu estimări care nu concordau cu cele ale guvernelor și instituțiilor publice românești.

Așa cum am văzut din Raportul semestrial al FMI, după primul trimestru al anului 2018, s-a produs un eveniment ce pare că Opoziția aproape că nu își dorește să se fi întâmplat. Și asta nu pentru că Opoziția are neapărat ceva cu creșterea economică remarcată până și de instituțiile financiare internaționale pentru România, ci pentru că Opoziția are ceva cu performanțele guvernării PSD-ALDE, care a reușit să integreze România în trendul de creștere al PIB-ului mondial.

După ce a crescut cu 3,8% în 2017, PIB-ul mondial ar urma să ajungă la 3,9% în acest an și în 2019 - un ritm neschimbat în raport cu precedenta previziune.

Așa cum reiese din datele Raportului, FMI a majorat estimările de creștere pe 2018 pentru Statele Unite (2,9%), pentru zona euro (2,4%), dar și pentru Brazilia.

China și Japonia apar în Raport cu o performanța economică solidă, previziunile de creștere fiind neschimbate în raport cu ianuarie 2018: 1,2% și, respectiv, 6,6%.

În Raportul trimestrial privind conjunctura mondială, Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv perspectiva de creștere economică a României pentru anul 2018, de la 4,4% la 5,1%, cu 0,7% mai aproape de procentul de 5,5% pe care guvernul PSD-ALDE l-a luat în calcul la elaborarea bugetului pe 2018.

 

Stimate Colege, Stimați Colegi,

Salutăm această atitudine a FMI de a corecta pozitiv estimările privind dinamica economiei românești pe 2018, nu întâmplător. 

Vă reamintim că anul trecut a fost necesară o solicitare a premierului României pentru ca prognoza FMI să fie ajustată corect, după ce dăduse, în două rânduri, estimări consistent mai mici decât rezultatele economice naționale.

Din punct de vedere al evoluției economiei europene, raportul FMI consemnează faptul că România și Malta vor înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, cu aproape de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Mai mult, menținerea unui decalaj consistent între creșterea economică a României și creșterea economică medie din UE   ne va permite să reducem în continuare decalajele de dezvoltare față de media europeană. Astfel, putem să reducem decalajele dintre veniturile românilor și celelalte venituri din UE. Vreau să vă spun, că în 2017, creșterea economică s-a văzut în buzunarele românilor așa cum s-a promis în campania electorală, iar puterea de cumpărare a românilor a depășit pentru prima data nivelul de 60% din media puterii de cumpărare din UE ajungând la aproape 62%.

În anii următori, programul nostru de guvernare va genera creștere de putere de cumpărare pentru populația României, ca până în anul  2020 să ajungem la aproximativ 68% din media puterii de cumpărare din UE.

Un alt aspect, demn de menționat care se regăsește în Raportul FMI, se referă la rata șomajului. Și în acest caz, estimările FMI s-au îmbunătățit semnificativ, urmând ca în acest an rata șomajului să scadă cu mai mult de jumătate de punct procentual față de estimarea anterioară. Mai mult decât atât, în 2017, în perioada de guvernare a PSD, România a reușit să ajungă la o rată a șomajului înregistrat  de 4%, aceasta fiind cea mai scăzută rată a șomajului din UE și cea mai scăzută rată a șomajului pe care România a înregistrat-o. 

În încheiere, vreau să vă spun că toate aceste performanțe ale economiei românești, evidențiate și de FMI, trebuie continuate astfel încât Romania să ajungă la un nivel de trai comparabil cu cel al țărilor dezvoltate.

 

Senator,

Roxana – Natalia  Pațurcă

25 aprilie 2018

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.