R. Paţurcă: Creşterea economică s-a resimţit în buzunarele românilor. Puterea reală de cumpărare a crescut cu aproape 11%

Paturca Unirea

Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, susţine printr-o postare pe pagina personală de facebook că, în ciuda criticilor aduse cu precădere de Opoziţie, creşterea economică înrtegistrată în 2017 s-a resimţit în buzunarele românilor, indifferent că e vorba de salariat sau pensioner, precizând că puterea reală de cumpărare a a crescut cu aproximativ 11%, mult mai mult decât rata inflaţiei. În spaţiul public au apărut deja, de o bună bucată de timp, atacuri venite din partea Opoziţiei care reclamă faptul că, în 2017, creşterea economică, estimată la un procent record de peste 7%, nu s-ar fi resimţit în buzunarele românilor iar pe de altă că ar fi fost o creştere bazată pe consum. Evident, lucrurile nu stau aşa. Fiecare român, indiferent că este salariat sau pensionar, a avut mai mulți bani în buzunar, urmare a majorărilor de salarii – inclusiv a salariului minim - și de pensii – inclusiv a creșterii punctului de pensie si eliminării CASS si a impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2000 de lei. Puterea reală de cumpărare a crescut cu aproape 11%! Este informație oficială de la INS. Altfel spus în pofida inflației invocate, fiecare român, pentru fiecare 100 de lei, a câștigat în plus 11 lei.” susţine Roxana Paţurcă.

În altă ordine de idei, parlamentarul călărăşean, membru al Comisiei pentru buget, finanţe din Senat “demontează” şi atacurile venite din zona Opoziţiei potrivit cărora consumul ar fi contribuit decisv la creşterea PIB-ului, ceea ce n-ar fi deloc sănătos pentru economia românească. “În 2017 ponderea consumului în PIB a fost de 77,8% pe primele nouă luni ale anului. Acest nivel nu e deloc îngrijorător – fiind situat în jurul mediei europene și cu mult mai scăzut față de perioada 1996-2008 când consumul a fost, în medie peste 85% din PIB. Procesul de creştere economică din România vine cu un plus de calitate, contribuie la dezvoltare şi convergenţă reală faţă de media UE. România are o pondere a consumului în PIB sub media UE. În ceea ce priveşte structura consum - investiţii ca şi contribuţie la creşterea PIB, dacă în 2016 contribuţia investiţiilor (FBCF) a fost una negativă, în 2017 şi 2018 investiţiile încep să-şi aducă aportul pozitiv din ce în ce mai ridicat la creşterea economică. Cea mai mare contribuție la creșterea economică a avut-o industria (+23,2%) urmată de comerț (+16,2%).” a precizat senatorul Roxana Paţurcă.