R. Paţurcă: Aplicarea acestei măsuri va contribui la reducerea cheltuielilor cu împrumuturile

R. Paţurcă: Aplicarea acestei măsuri va contribui la reducerea cheltuielilor cu împrumuturile

Impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% a fost aprobată în şedinţa extraordinară a Guvernului care a avut loc vinerea trecută. de vineri a Guvernului.

“Am luat această măsură după o analiză atentă care a arătat că profiturile   instituțiilor financiar-bancare din România sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Mai exact, randamentul băncilor în România este de 21,2%, în timp ce media europeană este de 7,2%. În Franța aceasta este de 7%, în Polonia de 9,2%, în Bulgaria de 13%, în Germania de 3%, adică de șapte ori mai mica decât în România. De asemenea, diferența dintre dobânda de credit și dobânda de deposit este de 6,8 în România, în timp ce media europeană este de 2,1.” a declarat pentru www.arenamedia.ro senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, domnia sa mai precizând “Aplicarea acestei măsuri va contribui la reducerea riscului de plată al consumatorilor de credite și la reducerea cheltuielilor cu împrumuturile. Exemplu: rata medie a unui credit ipotecar standard, din martie 2018, conform Raportului de Stabilitate Financiara este de 828 lei/lună. Dacă ROBORUL ar scădea la nivelul de 1,75% atunci rata s-ar reduce la un nivel aproximativ de 740 lei.

Potrivit datelor prezentate de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, dacă media trimestrială a ratei ROBOR este până la 0,5% peste pragul de referinţă (2%) taxa este de 0,1%, dacă este între 0,51% şi 1% peste prag cota este de 0,2%, dacă se depăşeşte cu până la 1,5% atunci este 0,3%, între 1,51% şi 2% peste prag este de 0,4%, şi peste 2% peste prag este de 0,5%, aplicată la activele financiare.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.