PSD | V. Iliuță: Cred că-i un lucru bun pe care l-a făcut Guvernul

PSD | V. Iliuță: Cred că-i un lucru bun pe care l-a făcut Guvernul

Liderul PSD Călărași, Vasile Iliuță, a declarat joi că îmbrățișează inițiativa Guvernului cu privire la schimbarea statutului prefecților și subprefecților care pot deveni de acum membri de partid. „Cred că-i un lucru bun pe care l-a făcut Guvernul. Chiar dacă noi mascam că sunt înalţi funcţionari publici, în realitate era o farsă. Toţi eram implicaţi. Ei (n.r. prefecţii) erau determinaţi să-şi dea demisia. Făceam şi greşeli din punct de vedere politic, obligându-l pe cel aflat în funcţie să plece, că vroiam noi, oamenii politici, să punem un prefect nou. E o corecţie pe care Guvernul o face legal. a declarat Iliuță.

Întrebat dacă demersul Guvernului nu contravine angajamentelor asumate de România prin aquis-ul comunitar, șeful PSD Călărași a replicat “Angajamentele trebuiau să şi le asume la momentul respectiv ţinând cont de faptul că orice guvernare îşi aduce propria administraţie. În America, de sute de ani, fiecare administraţie vine cu oamenii săi. Noi, în România, venim cu promisiuni electorale, asumate în faţa alegătorilor dar ţinem pe funcţii oameni de altă coloratură politică. PNL are nişte promisiuni electorale pe care toată lumea aşteaptă să le pună în practică. Printre cei care ar trebui să le pună în practică e şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, adică prefectul care trebuie să facă politica Guvernului.”

În opinia sa, la nivelul județului Călărași, Prefectura va fi condusă de un membru PNL. “Cred că la acest moment, ţinând cont că-i o conducere PSD a Consiliului Judeţean, e clar că va fi prefect o persoană desemnată de PNL.”, a conchis Iliuță.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri modificarea OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică, iar cei care le dețin vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condițiile în care Constituția României arată la articolul 123 că ”atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.

Prefecții și subprefecții au fost trecuti în corpul înalților funcționari publici începând cu anul 2006, ca urmare a angajamentelor asumate de România în procesul aderării la UE. Odată cu transformarea în funcționari publici, acestora le-a fost interzisă apartenența la vreo formațiune politică. Numirea în funcția de prefect s-a făcut prin Hotărâre de guvern, dar doritorii au trebuit să treacă și un concurs de atestare pe post.

Până în 2004, prefectul a fost demnitar al statului.

Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului i-a transformat pe acești angajați ai statului în înalți funcționari publici. Reglementarea a fost respectată doar formal – în loc să fie organizate concursuri naționale pentru ocuparea funcțiilor vacante, toate guvernele au apelat la excepții și derogări pentru a-și numi în teritoriu oameni loiali, adesea foști membri de partid deveniți înalți funcționari.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.