PSD | USR minte în încercarea de a se delimita de propriul său amendament privind incriminarea instigării la ură pe criteriul apartenenţei politice

PSD | USR minte în încercarea de a se delimita de propriul său amendament privind incriminarea instigării la ură pe criteriul apartenenţei politice

Partidul Social Democrat (PSD) respinge categoric afirmaţiile mincinoase şi manipulatorii ale USR cu privire la faptul că parlamentarii social-democraţi ar fi introdus în legislaţie incriminarea penală a instigării la ură pe criterii politice. USR are obligaţia de a-şi cere scuze opiniei publice pentru această tentativă ruşinoasă de mistificare a realităţii.

USR nu minte doar cu privire la originea acestei modificări a Codului Penal, ci şi în legătură cu autorul real al amendamentului criticat. În realitate, modificările contestate acum de USR au fost propuse chiar de fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, iar apoi însuşite ca amendament de senatorul USR-Plus Elena Simona Spătaru, atunci când subiectul a fost dezbătut pentru prima oară în Comisia Juridică a Senatului.

Introducerea de către USR a acestui amendament a fost motivată atunci de Decizia-Cadru 2008/913/JAI a Consiliului Uniunii Europene, care la art. 1, alin. (1), lit. a, cerea statelor membre să-şi adapteze legislaţiile penale naţionale astfel încât să fie incriminată "instigarea publică la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane", cu precizarea explicită a criteriilor de discriminare. În acest sens, amendamentul propus de ministrul USR al Justiţiei şi însuşit de reprezentanţii USR din Comisia Juridică a Senatului, a preluat integral criteriile existente deja în Codul Penal, la circumstanţele agravante de la Art. 77, lit. h, printre care se regăseşte şi criteriul "apartenenţei politice".

Aşadar astfel de prevederi nu au fost introduse de reprezentanţii PSD, ci existau de mult timp în Codul Penal. Contrar celor afirmate de USR, reprezentanţii PSD din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor nu au extins criteriile de discriminare, ci au eliminat din amendamentul USR sintagma imprecisă "ori pentru alte criterii de acelaşi fel", care ar fi condus la o aplicare arbitrară a legii.

Biroul de Presă al Partidului Social Democrat

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.