PSD: Șanse sporite pentru medicii rezidenţi de a practica medicina în spitalele publice

PSD: Șanse sporite pentru medicii rezidenţi de a practica medicina în spitalele publice

Consecventă dezideratului de îmbunătăţire permanentă a sistemului medico-sanitar, conducerea PSD a Ministerului Sănătăţii a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătăţii., precizează deputatul PSD, Cristina Elena Dinu, într-o declarație de presă susținută la Parlament.

“Actul normativ are ca obiect încadrarea medicilor rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist, cu contract individual de muncă, pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic. Salarizarea acestor tineri va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire, fapt îmbucurător pentru cei care doresc să profeseze.

Potrivit proiectului de OG, medicii rezidenţi aflaţi în situaţia respectivă pot fi încadraţi în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi, de asemenea, pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Actul normativ clarifică şi situaţia rezidenţilor care pe perioada stării de urgenţă/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detaşaţi în alte unităţi sanitare şi au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv. Astfel, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculum-ului de pregătire, până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor rezidenţi li se va permite acum accesul pentru susţinerea examenului de specialist şi, ulterior, obţinerea dreptului de liberă practică în specialitate.

Un alt element care va contribui la creşterea gradului de ocupare a posturilor vacante din sistemul de sănătate este corelarea numărul de rezidenţi de la medicină dentară cu numărul de profesori/îndrumători de form

are. Totodată, au fost elucidate şi situaţiile privind schimbarea specialităţii pentru rezidenţii care, din motive obiective, nu au putut efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidenţiat.

Actul normativ prevede şi reglementarea separată a modalităţii de susţinere a examenului de specialist în specialităţile de anestezie şi terapie intensivă şi medicină de urgenţă.

Toate aceste măsuri propuse de conducerea PSD a Ministerului Sănătăţii au fost aprobate de Guvern, astfel încât urmează să intre în vigoare în cel mai scurt timp, noile reglementări urmând să reducă deficitul de personal medical în spitalele publice şi să păstreze în sistemul medical rezidenţii implicaţi în gestionarea pandemiei de COVID-19.”, se mai arată în conținutul declarației de presă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.