PSD / S. Vrăjitoru: Fermierii români depind de fondurile europene

PSD / S. Vrăjitoru: Fermierii români depind de fondurile europene

Vicepreşedintele PSD Călăraşi, deputatul, Sorin Vrăjitoru, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a declarat recent că fermierii români depimd în mare măsură de fondurile europene, subliniind că viitorul Parlament European care va rezulta în urma alegerilor din 26 mai va „contrui” noua Politică Agrară Comună, cu impact asupra agriculturii româneşti. „ViitorulParlament European care va rezulta în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai va construi noua Politică Agrară Comună. Cu toţii ştim că fermierii români depind de fondurile europene. În exerciţiul financiar 2014-2020, România a beneficiat de 8 miliarde de euro, bani insuficienţi pentru agricultorii din ţara noastră. Cofinanţarea statului român a fost de 1,4 miliarde euro.” a spus Vrăjitoru care a continuat „Totalul proiectelor care s-au depus pe PNDR de către fermierii români a fost de circa 13 miliarde de euro. Deci avem nevoie foarte mare de aceşti bani europeni fără de care fermele din România nu se pot dezvolta astfel încât să asigure o producţie şi un standard apropiate de cele realizate de fermierii din Uniunea Europeană”.

 

România are a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările Uniunii Europene. De altfel, investiţiile majore din sectorul agricol au generat o performanţă spectaculoasă, iar agricultura românească a făcut paşi majori spre modernizare.

Conform datelor, în agricultura românească, activează în prezent aproximativ 12.700 de companii specializate în cultivarea plantelor. Cu creşterea animalelor se ocupă peste 3.200 de firme, iar în sectorul activităţilor agricole mixte activează 1.272 de companii.

Pentru perioada de programare 2014-2020, România gestionează o alocare din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală de 8,1 miliarde de euro. Ţara noastră se află pe locul 6 în Uniunea Europeană după Italia, Franţa, Germania, Polonia şi Spania. Din punctul de vedere al nivelului plăţilor efectuate către beneficiarii FEADR, România ocupă însă locul al II-lea în Uniunea Europeană, după Franţa, şi locul 1, dacă ne referim la gradul de absorbţie pentru nivelul anului 2019, când a fost înregistrată o creştere de 36,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Dacă este să ne referim la cifrele din acest an, suma totală alocată României pentru plăţile pe suprafaţă din Fondul European de Garantare Agricolă este de 1,94 de miliarde de euro. De altfel, fermierii români au depus, până în prezent, 397.061 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 1,64 milioane hectare, în cadrul Campaniei aferente anului 2019.

Dacă este să facem o comparaţie cu anul trecut, acum s-au depus cu 23.000 mai multe cereri şi au fost solicitate la plată cu peste 500.000 mai multe hectare.

În doi ani de guvernare, suprafaţa irigată a ţării a crescut de patru ori şi a ajuns la 1,4 milioane de hectare, după ce s-au făcut investiţii, într-un program de anvergură în care s-a alocat peste un miliard de euro, până în 2020. De asemenea, s-a asigurat gratuit apa pentru irigaţii pentru fermierii români, pe o reţea de canale extinsă, care depăşeşte 1.700 de kilometri.

România a devenit astfel prima din Europa la producţia de porumb şi floarea soarelui şi a realizat producţii cu totul remarcabile la alte culturi agricole.

 

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 ( PNDR) este programul prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico – socială a spaţiului rural din România.

Prin PNDR vor fi finantate 14 măsuri de dezvoltare dezvoltare rurală  cu o alocare financiara de 9,363 mld Euro din care 8,015 mld FEADR și 1,347 mld contribuție națională.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.