PSD respinge categoric privatizarea mascată a Sănătăţii şi deturnarea banilor publici, prin introducerea coplăţii în sistemul privat

PSD respinge categoric privatizarea mascată a Sănătăţii şi deturnarea banilor publici, prin introducerea coplăţii în sistemul privat

PSD va folosi toate mijloacele parlamentare şi constituţionale pentru a desfiinţa prevederile ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul Cîţu introduce coplata în unităţile private. Dacă totuşi actuala majoritate parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR va adopta legea de aprobare a acestei ordonanţe, PSD o va abroga imediat după ce va reveni la conducerea ţării, la fel cum a redeschis spitalele închise în timpul Guvernării Boc.

Prin această măsură, Guvernul oferă mai multă sănătate celor bogaţi, în detrimentul tuturor celorlalţi cetăţeni care nu îşi vor permite coplata în sistemul privat şi care vor beneficia de mai puţine fonduri, deci de mai puţine servicii, în sistemul public.

PSD subliniază că prevederile acestei ordonanţe reprezintă o deturnare a banilor din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS). Acest fond a fost constituit în baza principiului solidarităţii, care este incompatibil cu interesul privat de maximizare a profitului. Potrivit normelor legale şi constituţionale, banii din FNUASS au o destinaţie precisă, respectiv îndeplinirea obligaţiei statului de a asigura "asistenţa medicală din unităţile de stat", aşa cum prevede art. 47, alin. (2) din Constituţia României.

Prin asigurările sociale de sănătate, fiecare persoană asigurată trebuie să beneficieze de asistenţă medicală în condiţii identice, indiferent de posibilităţile sale materiale. Acest principiu este încălcat prin introducerea coplăţii în sistemul privat, care presupune transferul a peste un sfert de miliard de euro de la unităţile de stat către cele private.

PSD denunţă ştirea falsă enunţată de către ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care pretinde că mecanismul coplăţii în sistemul privat ar fi fost introdus în timpul unei guvernări social-democrate. Adevărul este că mecanismul coplăţii a fost instituit prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, însă nici reglementarea iniţială, nici modificările ulterioare nu au vizat transferul de fonduri din sistemul public în cel privat, aşa cum prevede ordonanţa Guvernului Cîţu.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.