PSD / R. Paţurcă: Doresc ca protejarea mediului înconjurător și grija pentru sănătatea cetățenilor să devină prioritate națională

R. Paturca foto 4Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a susţinut în această săptămână de la tribuna Senatului o Declaraţie politică despre conservarea mediului înconjurător. Iată mai jos textul integral al acestei Declaraţii

Sănătatea și confortul cetățenilor sunt aspecte care mă preocupă și pentru care încerc să aduc cât mai multe îmbunătățiri. Trebuie să păstrăm zonele de locuințe cât mai curate și mai liniștite, dar, de asemenea, trebuie să oferim accesibilitate oamenilor către serviciile de care au nevoie pentru buna desfășurare a activităților cotidiene. Cred că este momentul să ne îngrijim mai mult de mediul înconjurător, să ne protejăm sănătatea și să diminuăm, pe cât posibil, efectele pe termen lung ale poluării.

Doamnelor și domnilor senatori,

Trebuie să fim zilnic la curent cu tot ceea ce afectează bunul trai al cetățenilor și trebuie să avem grijă să eliminăm diversele pericole existente fără a afecta însă accesibilitatea oamenilor la anumite bunuri și servicii. Zonele industriale și activitățile aferente ar trebui să se realizeze la periferia orașelor, acolo unde nu pot crea discomfort dar în același timp asigură cetățenilor accesul facil către diverse servicii. Ne confruntăm zilnic cu poluarea cauzată de noxele mașinilor, iar acest efect este greu de îndepărtat datorită necesității pe care mașina o reprezintă în societatea modernă. Cu toate acestea, putem elimina toate celelalte activități care au un efect nociv asupra sănătății cetățenilor și asupra mediului înconjurător prin creearea unui mediu precoce de dezvoltare înafara orașelor sau la o distanță care să permită atât buna desfășurare a activităților zilnice ale cetățenilor, cât și dezvoltarea diferitelor activități comerciale.

Este de datoria noastră morală să avem grijă de sănătatea și confortul cetățenilor. Legislația este drastică în privința pedepselor aplicate privind practicarea unor activități poluante, dar există și anumite activități care riscă să scape nepedepsite. Trebuie să ne îngrijim și de aspectul orașelor noastre, să încercăm să diminuăm efectul poluant cauzat de gazele emanate de mașini, activități care produc zgomot sau fum și care pot afecta siguranța cetățenilor. Educarea cetățenilor în privința protecției mediului este foarte importantă și mă bucur că se desfășoară proiecte de ecologizare și cursuri de educație ecologică în anumite școli din România.

Recent, în cadrul audiențelor susținute în circumscripția electorală, mi-a fost adusă la cunoștință o problemă cu care se confruntă călărășenii mei. În orașul Călărași există construite unități comerciale și de prestări servicii, precum spălătorii auto sau ateliere mecanice, care afectează membrii comunității din înprejurimi prin zgomot, fum, mirosuri, praf sau gaze toxice. Sunt sigură că nu suntem singurii care ne confruntăm cu această situație. Toate aceste unități trebuie să funcționeze la o distanță de minimum 15 m față de ferestrele locuințelor, această delimitare fiind enunțată în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014. Problema este că aceste prevederi nu sunt întotdeauna respectate, fiind acordate autorizații de construire și de funcționare fără a se verifica gradul de respectare al legii. O altă problemă care afectează mediul înconjurător și sănătatea cetățenilor este legată de amplasarea gropilor de gunoi. Aceste focare de poluare trebuie amplasate și să funcționeze în condiții de siguranță. Problema depozitării gunoaielor nu este legată doar de amplasarea gropilor de gunoi, ci și de respectarea prevederilor privind amenajarea localităților cu coșuri de gunoi și ghene. Cred că această problemă trebuie să intre în atenția celor de la Garda de Mediu, să se realizeze controale și măsurători ale gradului de poluare, mai ales la sate, și să se aplice sancțiuni acolo unde este necesar.

Fiind membră a Comisiei pentru Mediu este de datoria mea să vă aduc la cunoștință, dragi colegi, și aspecte mai puțin evidente și lipsite de importanță care reprezintă o amenințare pe termen lung a tuturor oamenilor. De asemenea, respectarea acestor prevederi atât de importante pentru sănătatea publică pot aduce beneficii și în îmbunătățirea imaginii orașelor. Prin eliminarea acestor factori poluanți, eliminăm din peisaj și imaginea industrială a zonelor din centrul orașelor. Rugămintea mea față de dumneavoastră este să devenim mai responsabili față de natura înconjurătoare, să înțelegem pericolul la care suntem supuși zilnic prin gazele nocive pe care le inhalăm și să facem tot ceea ce putem pentru diminuarea procesului de degradare. Trebuiesc neapărat aduse în atenția administrațiilor locale sancțiunile ce se pot aplica pentru nerespectarea conduitelor legale de protejare a mediului și, de asemenea, fiecare edil trebuie să înțeleagă necesitatea respectării planului urbanistic al localității.

Doresc ca protejarea mediului înconjurător și grija pentru sănătatea cetățenilor să devină prioritate națională și sper ca mesajul meu să vă determine să doriți să faceți mai mult pentru îmbunătățirea traiului românilor!

Vă mulțumesc!

Senator PSD Călăraşi

Roxana Natalia PAȚURCĂ

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.