PSD | R. Cazanciuc: Asumarea de către guvern a unui proiect de lege pentru desființarea SIIJ reprezintă pur și simplu un amestec grosolan politic în treburile justiției

PSD | R. Cazanciuc: Asumarea de către guvern a unui proiect de lege pentru desființarea SIIJ reprezintă pur și simplu un amestec grosolan politic în treburile justiției

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc susține prin intermediul unei postări pe Facebook că desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), proiect de lege asumat azi de Guvern reprezintă un amestec grosolan al politicului în justiției. Parlamentarul social – democrat afirmă că ministrul Justiției nu are nici un instrument legal lșa îndemână ca să evalueză activitatea unei structuri de parchet.

„Asumarea de către guvern a unui proiect de lege pentru desființarea SIIJ, în condițiile unui aviz negativ din partea CSM, reprezintă pur și simplu un amestec grosolan politic în treburile justiției.

Ministrul Justiției nu are, potrivit legii, niciun instrument legal să evalueze activitatea unei structuri de parchet, aprecierile sale cu privire la eficiența SIIJ fiind de natură eminamente politică.

Invocarea numărului mic de rechizitorii ca argument în susținerea proiectului de lege amintește de perioada stalinistă, în care rechizitoriile erau întocmite la comandă politică fără niciun fel de probe care să dovedească săvârșirea unei infracțiuni.

Guvernul Cîțu arată încă o dată desconsiderarea instituțiilor și a poporului român, asumându-și acest act, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene de a ține cont de avizele CSM, contrar intereselor României de a avea magistrați independenți care să poată lua decizii fără niciun fel de influențe externe, în acord cu legea, probele și propria conștiință.

SIIJ este singura structură de parchet în care factorul politic nu are niciun rol, toată procedura de selecție a procurorilor fiind derulată doar de către CSM, garantul independenței justiției, potrivit articolului 133 din Constituție.”, a scris pe Facebook Cazanciuc care a conchis “Aștept cu foarte mare interes dezbaterile din Parlament pentru a vedea cine susține cu adevărat independența justiției.

În respectul valorilor europene, mă aștept ca la dezbaterile din comisia juridică să fie invitați, alături de magistrați, și reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, pentru a arăta că statul de drept este o valoare fundamentală și nu doar un slogan electoral.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.