PSD | Premierul Cîţu, obligat de lege să explice pe ce s-au dus împrumuturile uriaşe!

PSD | Premierul Cîţu, obligat de lege să explice pe ce s-au dus împrumuturile uriaşe!

Având în vedere că datoria guvernamentală a depăşit 50% din Produsul Intern Brut, PSD cere prim-ministrului Florin Vasile Cîţu să respecte legea şi să prezinte "în cel mai scurt timp" un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice! PSD atrage atenţia că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracţiune de abuz în serviciu, care se pedepseşte conform legii penale.

Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate ieri de Ministerul Finanţelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiţii, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte "în cel mai scurt timp" un plan de reducere a datoriei. Obligaţia de "justificare a creşterii datoriei" ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanţelor încă din momentul în care aceasta a depăşit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obţinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîţu în funcţia de membru al Guvernului. Deşi a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiţii, Cîţu tocmai a suspendat toate investiţiile prin PNDL, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigaţii şi, în general, niciun proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriaşă împrumutată de Cîţu! În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul îngheţării alocaţiilor, pensiilor şi salariilor, în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi au explodat.

Numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale lui Cîţu este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocaţiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.