Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone, ales duminică în funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Călăraşi, a tras câteva concluzii după Conferinţa judeţeană extraordinară de alegeri, desfăşurată duminică la Călăraşi în prezenţa preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.
Duminică s-a desfăşurat, la Călăraşi, Conferinţa judeţeană extraordinară de alegeri în cadrul PSD. S-a stabilit noua conducere. Sunteţi vicepreşedinte în cadrul BPJ. Cu ce gânduri aţi părăsit sala care a găzduit această conferinţă şi care credeţi că vor fi aşteptările colegilor dumneavoastră?
Când am văzut câte personalităţi au venit de la Bucureşti, şi aş putea menţiona 5-6 miniştri printre care şi dl. Fifor care e preşedintele Consiliului Naţional, când am văzut europarlamentari, deputaţi, m-am bucurat din tot sufetul. Am zis: Uite că şi organizaţia de la Călăraşi e apreciată şi nu suntem, sub nicio formă cum s-a vehiculat la un moment dat ca o oaie neagră. Că nici nu suntem! Pentru că rezultatele din 2016, chiar şi cele din 2014 (europarlamentare) ne dădeau dreptul poate la mai multe posturi în Guvern.
Din păcate am văzut că avem colegi care nu înţeleg mersul lucrurilor şi care au informaţii pe care probabil nu ni le-au dat şi care au încercat, poate, să atace alţi colegi.
Urmând eu la discurs, am preferat nici să nu răspund, nici să nu atac. Eu ştiu ce am făcut, eu ştiu cât am ţinut la Ciprian Pandea şi ştiu ce am încercat să fac pentru el. Ciprian e un tânăr care în opinia mea ar putea să aibă un viitor foarte bun în PSD. Un „copil” care la 32 de ani a stat foarte mult timp în casă cu un primar pesedist, deci n-are cum să nu aibă PSD-ul în sânge. Din păcate pentru el, cred că ascultă prea multe baliverne, cred că se lasă uşor influenţat. Greşeala pe care a făcut-o el, acea semnătură pe o listă..., pur şi simplu el a fost forţat de către dl. Neacşu care a fost unul dintre mentorii săi. A vrut să-l mulţumească pe Neacşu. Nu că le-ar fi gândit lucrurile astea. Viitorul ne va dovedi dacă el a gândit în acei termeni sau nu. Dacă a gândit cu adevărat în acei termeni, n-are de ce să-i pară rău de ce i s-a întâmplat. Dar eu cred că poate reveni oricând.
Acum 4-6 luni, ştiindu-vă călărăşean, Samoilă era „mort şi îngropat”, acum e secretarul organizaţiei judeţene. A avut răbdare, i-a venit din nou rândul.
Normal ar fi să dovedească de ce a rămas în PSD. Eu sper din tot sufletul că va rămâne în PSD.
În rest, toate discursurile au fost în favoarea judeţului Călăraşi. Chiar şi acea notă puţin critică la adresa dlui ministru Daea, n-a fost de fapt decât o invitaţie. Să vină mai des într-un judeţ preponderent agricol. Deci eu n-am văzut-o ca pe o critică. Mă bucură, sincer vă spun, revenirea dlui Tărăcilă. Sunt unul din oamenii care a fost mulţi ani lângă dl. Tărăcilă când dânsul era preşedinte, era senator, ministru de interne. E părerea mea: Ne-a făcut cinste în toate aceste funcţii. Noi ne-am mândrit cu Tărăcilă. De ce să nu fie lângă noi? De ce să nu beneficiem de experienţa dumnealui?
Tot legat de conferinţă, vreau să vă spun că eu am avut câteva aprecieri, în primul rând faţă de oamenii cu care lucrez. Datorită lor, eu am rezultatele bune pe care le am. Am adresat cuvinte de mulţumire şi aprecieri faţă de dl. Nicolicea. Din pricina emoţiilor, a timpului care mă presa, am uitat să vorbesc de Roxana Paţurcă. Doamna senator are un merit incontestabil în dezvoltarea spitalului de la Olteniţa. Şi pe mai multe segmente atunci când am avut nevoie. Eu sper să înţeleagă, încă o dată cu scuzele de rigoare că îi apreciez meritele.
Şi am mai uitat să-i urez drum lung şi realizări actualului preşedinte. Pe noul preşedinte, Iulian Iacomi, am putea spune că-l favorizează faptul că a câştigat 4 mandate de primar la Dor Mărunt şi Lehliu Gară. Sub nicio formă nu se poate face o paralelă între Primăria de acolo şi ce va avea de făcut pentru judeţul Călăraşi. Acest judeţ e greu de gestionat. Eu am mare încredere în Iulian că va reuşi să impună o analiză pe directorii de la deconcentrate. Noi, la Călăraşi, avem directori încă din vreme PD-ului. Dacă sunt oameni capabili, jos cu pălăria! Să rămână! Dacă sunt oameni care ne pun beţe-n roate, cum mai ştiu eu 2-3, trebuie făcut ceva! Pentru că starea de nelinişte creată primarilor din PSD, din cauza acestor funcţionari, generează foarte multe probleme.
Eu cred că duminică ar fi trebuit să vorbim şi de dl. prefect, care-n opinia mea e un om bun, valoros. Nu neapărat să ne ajute, că nu are cu ce. Dar de câte ori a fost nevoie, în ceea ce mă priveşte, am găsit la dumnealui un sfat, o vorbă caldă, o îndrumare. Ce să-mi dea mie prefectul? Dar, mă poate îndruma. Mă poate feri de greşeli. Ne place sau nu, încă ne mai tremură puţin mâna când semnăm. Tot lângă dl. prefect aş dori să evidenţiez activitatea subprefectului. Chiar a lăsat o impresie extraordinar de frumoasă în faţa tuturor primarilor. Şi nu mă refer doar la cei din PSD. E un tânăr cu multă ambiţie, cu voinţă şi cu putere de muncă. Aşa ceva ne trebuie!
Cam astea ar fi concluziile, în mare.
Pe această cale, aş vrea să mai menţionez că aşa cum l-am ajutat pe Ciprian, îl voi ajuta şi pe Iulian Iacomi să conducă organizaţia judeţeană. Rămâne ca el să aibă nevoie sau nu de sprijinul meu. Nu poţi impune cuiva să lucreze cu tine. Toţi preşedinţii, până acum, şi-au făcut propria echipă.
Să nu uitaţi, am 25 de ani, neîntrerupţi în acest partid. Am învăţat să iau şi scatoalce, să aştept să-mi vină rândul şi m-am bucurat de multe ori de aprecierea celor care au condus judeţul.
Am văzut că s-a mărit numărul vicepreşedinţilor de la 17 la 19. Pare un soi de compromis?
În opinia mea, nu-i un compromis. Dacă veţi lua această listă veţi vedea că fiecare în parte e un om valoros. Mulţi au crezut că cei din coada listei, cum se obişnuia pe timpuri la Călăraşi, vor fi tăiaţi. Uitaţi că nu s-a întâmplat aşa! Dacă-i luaţi pe cei din coada listei, veţi vedea că sunt oameni de mare valoare care pot fi un ajutor real pentru conducerea organizaţiei judeţene. Dacă aţi fost atent la lista de vicepreşedinţi, avem toţi parlamentarii. Vor fi situaţii în care parlamentarii nu vor putea să vină. Ce vom face atunci? Nu vom putea avea cvorum. Vom putea să mai luăm decizii? Deci, după părerea mea, cooptând toţi aceşti parlamentari şi mărind numărul de vicepreşedinţi de la 17 la 19, nu facem altceva decât să securizăm posibilitatea de a ne mişca extrem de rapid şi de a lua decizii în beneficiul partidului.
Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru preşedintele Iacomi?
Ca să aibă un mandat de succes, preşedintele Iacomi trebuie să înveţe să asculte părerile tuturor membrilor, să-şi formeze un nucleu, aşa cum se întâmplă peste tot, de oameni pe care să se bazeze. Pentru că atunci când zici, mă bazez pe 300 de inşi, de fapt nu te bazezi pe nimeni!
Trebuie să fie atent, să judece şi să cântărească de 10 ori ca să taie o dată. Nu e o funcţie uşoară. Va fi acum asaltat de cereri. Să ştiţi că nu e uşor, să rezişti în faţa atâtor cereri. Vor fi mulţi, aşa cum s-a exprimat un coleg, care vor dori să pupe condurul, care vor căuta să-i intre în graţii.
Şi pentru că dl. Râjnoveanu n-a spus numai prostii. A spus şi un lucru care pe mine m-a cucerit: să nu cumva să îndrăznească cineva, ca numirile să fie făcute pe neamuri, rude sau prietenii. Dacă vă aduceţi aminte, chiar în ziarul dumneavoastră, acum vreo 8 luni, l-am criticat extrem de dur pe preşedintele executiv de atunci care nu-l băga cu anasâna pe nepotul său, vărul său, în faţă vizând o funcţie foarte importantă.
Dacă n-am fost atunci de acord cu aceste nepotisme, nu voi fi nici acum şi mă voi situa de partea domnului Râjnoveanu.
Toate numirile, toate propunerile, să se discute în Delegaţia Permanentă. E normal ca preşedintele să aibă un cuvânt greu de spus. Până la urmă îşi asumă. Şi succesele dar şi insuccesele i se vor sparge exact în creştetul capului.
Mulţumesc!