Senatorul PSD de Călăraşi, Nicuşor Cionoiu a adresat miercuri 3 martie, o interpelare ministrului Muncii, Raluca Turcan în legătură cu sistarea lucrărilor pentru cele 3 centre destinate persoanelor adulte cu handicap din judeţul Călăraşi, construite în localităţile Vlad Ţepeş, Cuza Vodă şi Dichiseni încă din 2021, solicitând clarificarea juridică a celor 3 imobile, identificarea surselor de finanţare pentru finalizarea lucrărilor precum şi predarea acestora spre administrare CJ Călăraşi prin DGASPC Călăraşi.
„Astăzi, mi-am spus din nou nemulțumirile în interpelarea parlamentară legată de centrele destinate persoanelor adulte cu handicap din județul Călărași, subiect pe care l-am încadrat și în amendamentele din legea bugetului de stat. Construcția celor 3 centre finalizate în proporție de 85% a fost sistată în anul 2012, iar Consiliului Județean Călărași nu le poate lua în administrarea sa decât după finalizarea lucrărilor. Autoritatea locală nu are bază legală pentru efectuarea lucrărilor de conservare, astfel, oamenii cu dizabilități nu se pot bucura de dreptul pe care îl au. Vreau să atrag atenția Ministerului Muncii și Protecției Sociale deoarece oamenii au nevoie de noi și de aceste centre ce le pot ușura viața.”, se arată în mesajul postat pe contul de Facebook al parlamentarului călărăşean.
Iată mai jos textul integral al Interpelării:
„Stimată Doamnă Ministru
În cursul anului 2006, Consiliul Judeţean Călăraşi prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a accesat Programul de interes naţional reglementat de Hotărârea Guvernului 197 / 2006, în vederea restructurării instituţiilor de tip vechi destinate persoanelor adulte cu handicap şi crearea de servicii alternative de tip rezidenţial.
Astfel, s-a demarat construcţia a 3 centre în comunele Vlad Ţepeş, Cuza Vodă, sat Ceacu şi Dichiseni, ca urmare a restructurării Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti.
Lucrările finalizate în proporţie de 85% au fost sistate în anul 2021 având în vedere proasta gestionare a sistemului de decontare şi achitare a lucrărilor.
În conformitate cu contractul de finanţare, Consiliul Judeţean Călăraşi poate prelua în administrare clădirile doar la finalizarea acestora, astfel imobilele sunt supuse unui proces de degradare deoarece autoritatea locală nu are bază legală pentru efectuarea cheltuielilor de conservare. Investiţia semnificativă făcută până în momentul de faţă riscă să fie pierdută în cazul în care nu se alocă fondurile necesare finalizării construcţiilor.
Vă rog, doamnă Ministru, să dispuneţi ca prin organele de specialitate aflate în subordinea dumneavoastră, să se clarifice situaţia juridică a celor trei imbile respectiv identificarea surselor de finanţare pentru finalizarea construcţiilor şi predarea acestora Consiliului Judeţean Călăraşi prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi.”