PSD | N. Cionoiu: Reabilitarea clădirii și acordarea destinației de Centru Socio-Cultural reprezintă o necesitate stringentă

PSD | N. Cionoiu: Reabilitarea clădirii și acordarea destinației de Centru Socio-Cultural reprezintă o necesitate stringentă

Reabilitarea Palatului Administrativ, clădire emblematică pentru istoria municipiului și a județului care găzduiește în acest moment și sediul Instituției Prefectului Județului Călărași, reprezintă o preocupare și pentru senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu care a adresat pe 10 martie o Interpelare ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, solicitându-i acestuia să intervină pentru asigurarea finanțării lucrărilor de reabilitare și transformarea acesteia în Centru Socio-Cultural. În calitate de administrator al clădirii, Consiliul Județean Călărași a formulat mai multe cereri de finanțare, însă nici una nu a primit vreun răspuns favorabil din partea MDLPA.

Iată mai jos textul integral al Interpelării

„Stimate domnule Ministru,

Clădirea reprezentativă pentru municipiul Călărași, cunoscută sub denumirea de Palat Administrativ se află în momentul de față într-o stare ce nu face cinste statutului de monument arhitectural. În prezent, clădirea este utilizată doar într-un procent de 35% ca sediu al Instituției Prefectului, restul clădirii nefolosită fiind supusă unui grad rapid de degradare.

Consiliul Județean Călărași, în calitate de administrator al clădirii, a formulat mai multe cereri de finanțare pentru reabilitarea clădirii și transformarea acesteia în Centru Socio-Cultural dar până în momentul de față nu s-a găsit o finalitate concretă. Subliniez faptul că dimensiunea și gradul de intervenție necesar depășesc posibilitățile de finanțare a autorității locale, Consiliul Județean Călărași făcând eforturi mari pentru împiedicarea degradării acesteia.

Reabilitarea clădirii și acordarea destinației de Centru Socio-Cultural reprezintă o necesitate stringentă atât pentru stoparea degradării acestui monument arhitectural reprezentativ cât și pentru crearea unui spațiu socio-cultural atât de necesar instituțiilor de cultură și cetățenilor județului Călărași.

Vă rog, domnule Ministru, să dispuneți măsurile necesare pentru analiza și rezolvarea cu prioritate a solicitărilor Consiliului Județean Călărași. Tergiversarea finanțării acestui important obiectiv putând avea consecințe ireparabile în ceea ce privește structura clădirii.

Senator PSD de Călărași

Nicușor Cionoiu”

palatulprefecturii

Lucrările de construcție a Palatului administrativ au demarat pe 11 iunie 1895

În materialul “O istorie a Călărașiului în imagini fotografice de ieri și de azi (II), publicat pe blogul personal, prof. doctor Constantin Tudor susțină că “Licitația de construire a Palatului de la Călărași este adjudecată de antreprenorul italian Giuseppe D. Ciconi, devenit ulterior călărășean prin căsătorie. Pe data de 11 iunie 1895, începeau oficial lucrările de construcție a Palatului administrativ și judecătoresc, precum și a Casei prefectului, aceasta din urmă fiind finalizată deja în octombrie 1896, Palatul fiind dat în folosință mai târziu, pe 21 ianuarie 1898.

Proiectată în stil neoclasic, clădirea era compusă din demisol parțial, parter și etaj, având în totalitate 58 de camere. De o frumusețe deosebită erau Sala mare de judecată, cu ornamente interioare și lampadare din cleștar, intrarea principală cu holul, scările de acces la etaj și loggia.

Clădirea a fost reabilitată în mai multe rânduri. O primă lucrare importantă a avut loc în anii 1957-1958, când s-au introdus ancorajele de oțel pentru consolidarea rezistenței. Afectată serios de cutremurul din martie 1977, partea de sud, în care funcționa Tribunalul și Sala mare de ședințe au fost reabilitate până în anul 1980. Acum s-a refăcut stucatura originală a clădirii și s-a aplicat o foiță de aur, conform planurilor originale, care din păcate azi nu se mai păstrează. O ultimă lucrare de consolidare și reabilitare a fost începută în anul 2005, în baza unui grant în valoare de 2 milioane de dolari, acordat de Banca Mondială, lucrări nefinalizate, din păcate.

De la darea în folosință și până astăzi, în Palatul administrativ și judecătoresc au funcționat următoarele instituții și organizații:

-Prefectura județului Ialomița (1898-1949)

-Comitetul provizoriu al județului Ialomița (1949-1950)

-Sfatul popular al Regiunii Ialomița (1950-1952)

-Sfatul popular al raionului Călărași (1952-1968)

-Consiliul popular al municipiului Călărași (1968-1981)

-Comitetul municipal PCR Călărași (1968-1981)

-Consiliul popular al județului Călărași (februarie 1981-22 decembrie 1989)

-Primăria județului Călărași (27 decembrie 1989 – martie 1990

-Prefectura județului Călărași(martie 1990 – prezent)

-Consiliul județean Călărași (martie 1992 – noiembrie 1997)

-Tribunalul județului Ialomița (1898-1950)

-Tribunalul Regiunii Ialomița(1950-1952)

-Tribunalul raionului Călărași(1952-1968)

-Tribunalul județului Ialomița(1967-1977). După cutremurul din 1977, sediul Tribunalului județului Ialomița se mută într-o clădire de pe str. Pompieri, unde funcționase un Dispensar stomatologic. Clădirea era lângă fostul Restaurant Pausania. Din 1979, sediul Tribunalului Ialomița se mută la Slobozia, unde se finalizaseră lucrările de construcție ale unui sediu nou.

-Judecătoria Călărași (1951-1977).

În Casa Prefectului, după 1949, au funcționat următoarele instituții:

-Casa Pionierilor Călărași (1949-1980)

-Comitetul județean UTC Călărași (1981-1989)

-Institutul FORDOC (1993-2013)

-Compartiment al Agenției de dezvoltare Sud Muntenia (2013-în prezent)

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.