PSD | Ministrul Ghinea - de la ZERO la abis!

PSD | Ministrul Ghinea - de la ZERO la abis!

PSD a depus moţiunea simplă "Cristian Ghinea - de la ZERO la abis!", prin care cere guvernului Cîţu şi coaliţiei de guvernare PNL-USRPLUS-UDRM să-l demită de urgenţă pe ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Sunt prea multe şi prea grave greşelile acestuia, prea acută incompetenţa sa, prea mari pagubele produse României, pentru a mai putea rămâne în funcţie.

Ministrul ZERO, Cristian Ghinea, a atins nivelul maxim al incompetenţei sale prin PNRR! Spre deosebire de ţările europene, unde PNRR-urile înseamnă redresare şi dezvoltare, în România, sub "autoritatea" lui Ghinea, PNRR-ul - ţinut la secret şi despre care nici măcar ministrul nu ştie ce conţine - aduce sărăcie şi austeritate, respectiv taxe mai mari, îngheţări şi tăieri de venituri, deghizate propagandistic în reforme.

Ministrul ZERO este responsabil pentru absorbţia nesemnificativă din fondurile exerciţiului financiar 2014-2020 - doar 0,2 miliarde de euro! - de 16 ori mai puţin decât cele 15 miliarde de euro care ar trebui să ajungă în conturile României până la finalul acestui exerciţiu financiar. O probă a indolenţei ministeriale cu atât mai revoltătoare cu cât autorităţilor locale le este imposibil să deconteze proiectele pentru care s-au îndatorat, inclusiv cele destinare gestionării crizei COVID-19, în valoare totală de 910 milioane de euro, pentru că nici acum nu s-a finalizat evaluarea lor, deşi termenul era decembrie 2020-ianuarie 2021!

Este inacceptabil ca România să se împrumute încă 15 miliarde de euro prin PNRR - ceea ce înseamnă încă 2500 de euro datorie în plus pentru fiecare român - pentru că ministrul Ghinea nu ştie, nu poate ori nu vrea să se ocupe de proiecte prin care să atragă cele 15 miliarde gratis, fără dobândă, rămase nefolosite din exerciţiul financiar european 2014-2020.

Ministrul ZERO trebuie să vină în Parlament şi să explice pe larg românilor de ce avem un program făcut de firmele de consultanţă, aceleaşi la care vor ajunge mare parte din banii din PNRR. De ce există proiecte de sute de milioane de euro alocate cu dedicaţie, direct prin PNRR, în vreme ce firmele româneşti, afectate de pandemie, nu primesc niciun sprijin prin PNRR. De ce Polonia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia sau Franţa au reuşit să ia bani pentru irigaţii prin PNRR, iar România nu!

Ministrul Cristian Ghinea trebuie să plece! Orice zi în funcţia de ministru al Fondurilor Europene pierderi şi consecinţe grave pentru toţi românii, indiferent de opţiunea politică.

România are nevoie de un om competent, capabil să atragă şi utilizeze inteligent fondurile europene, pentru dezvoltare şi mai multă bunăstare generală, nu pentru sinecuri şi comisioane care umflă buzunarele prietenilor şi sponsorilor politici ai puterii, dar provoacă austeritate şi aduc mai multă sărăcie restului populaţiei.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.