PSD | Lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

PSD | Lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

În ultimii ani și în special timpul pandemiei, natalitatea a scăzut dramatic în România, în principal pe fondul reducerii nivelului de trai al tinerilor familiiși al emigrării masive a populației active. În anii 2019 și 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de copii născuți în România din ultimii 50 de ani, potrivit datelor publicate de INS.

Efectele sunt de durată, cu implicații grave în asigurarea dezvoltării viitoare a României, cu atât mai mult cu cât reducerea natalității este însoțită de una dintre cele mai mari rate a mortalității infantile din Uniunea Europeană. Aceasta și pentru că milioane de tinere familii nu pot să apeleze la servicii medicale pentru sănătatea lor și a copiilor.

De 30 ani, România suferă un declin persistent al populației. Conform rapoartelor privind îmbătrânirea demografică rezultatele previziunii demografice oferite de Eurostat pentru România indică o scădere semnificativă a populației, cu 5,6 milioane persoane mai puțin în 2070 comparativ cu anul 2019. În 2070 estimarea Comisiei Europene privind populația României este de 13,7 milioane persoane.România se află în topul țărilor UE în ceea ce privește impactul îmbătrânirii demografice asupra sustenabilității finanțelor publice. Proiecția actualizată a creșterii cheltuielilor strict legate de îmbătrânirea populației (cheltuieli cu pensii, educație, sănătate și îngrijire pe termen lung), indică, pentru România, o creștere de 6 puncte procentuale din PIB pentru perioada 2016-2070 (față de 2,1 puncte procentuale variație prognozată în cadrul exercițiului anterior). Media europeană fiind de 1,8 puncte procentuale în ambele runde”.

Îmbătrânirea demografică pune o presiune substanțială asupra ratei de creștere economică și a deficitului bugetului general consolidat pe termen mediu și lung. Contribuția forței de muncă la PIB-ul potențial va deveni negativă în urma îmbătrânirii accentuate a populației României. Rata de creștere a PIB potențial se va reduce în următorii 30 de ani din cauza problemelor economice legate de îmbătrânirea demografică.

Simulări realizate folosind modelarea macroeconomică arată că o creștere cu 10% a populației cu vârsta de peste 65 de ani conduce la o reducere cu 8% a ratei de creștere economică, are un impact negativ de 4% asupra veniturilor populației și o creștere cu 6% a cheltuielilor guvernamentale.

Toate acestea impun de urgență conceperea și implementarea unui Program național de stimulare a natalității. Dar astfel de strategii pe termen lung nu sunt de interes pentru guvernele de dreapta. Mai mult, din grija exagerată pentru austeritate și reducerea veniturilor populației, guvernul Orban a amânat acordarea stimulentului educațional pentru participarea la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

De aceea, prin această inițiativă legislativă, propunem un prim set de măsuri de stimulare a natalității, axat pe sprijinirea familiilor cu venituri reduse, respectiv:

  1. Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
  2. Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
  3. Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.

Faţă de cele prezentate, am elaborat prezenta propunere legislativă pe care v-o supunem spre dezbatere și aprobare.

Inițiator:

Ion-Marcel Ciolacu, deputat PSD

https://www.psd.ro/proiecte/crestem-impreuna/

lege

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.