Social – democrații au reacționat după ce ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România. Aceasta conţine 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conţin aceste substanţe. “Crimă cu premeditare! Așa se numește lăsarea bolnavilor fără tratamente de către un guvern interesat doar de bunăstarea clientelei politice și de luptele interne pentru puterea din propriile partide. Timp de un an de zile, guvernarea liberală a ținut bolnavii în afara spitalelor, lipsindu-i de tratamentele esențiale. Acum, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR atentează la viața bolnavilor cronici lăsându-i fără medicamente vitale.”, au scris social-democrații pe pagina de Facebook a partidului subliniind că “Peste 1000 pacienți nu au Vesanoid pentru leucemie. Lipsesc multe alte produse pentru diverse patologii. Pe lista medicamentelor compensate 100% sunt înscrise doar aproximativ 150 de denumiri comune internaționale, pentru restul pacientul trebuind să plătească diferența.”
„PSD este alături de organizațiile civice care au anunțat că vor depune o plângere penală pe numele ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă. Cei vinovați trebuie să răspundă!”, se mai arată în mesajul postat pe FB.
Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătăţii se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.
În 24 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esenţiale, pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piaţa din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţi.
Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie a.c.