PSD | Emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru anularea majorării alocaţiilor de la 1 iulie contravine Constituţiei

PSD | Emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru anularea majorării alocaţiilor de la 1 iulie contravine Constituţiei

PSD atrage atenţia Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanţă de urgenţă pe tema alocaţiilor pentru copii, întrucât un proiect de lege cu un conţinut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii Parlamentare.

În aceste condiţii, dacă s-ar emite o ordonanţă de urgenţă pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituţionale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este "unica autoritate legiuitoare a României".

Prin urmare, Guvernul are obligaţia constituţională de a se abţine să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocaţiilor pentru copii.

PSD aminteşte că există mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 15/2000, Decizia nr. 544/2006, Decizia nr. 1221/2008, Decizia nr. 842/2009, Decizia nr. 1557/2009, Decizia nr. 1043/2010 etc.) care interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere Parlamentară, întrucât, printr-un astfel de demers ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, iar Executivul şi-ar aroga o competenţă constituţională care nu-i aparţine.

În consecinţă, având în vedere că în Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea de aprobare a OUG 123/2020, privind alocaţiile pentru copii, emiterea de către Guvern a unei alte ordonanţe pentru modificarea aceluiaşi act normativ ar reprezenta un atac frontal împotriva Constituţiei şi a statului de drept.

Acest atac este cu atât mai grav în contextul în care majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR vrea să dispună revocarea abuzivă a Avocatului Poporului, cu scopul subordonării politice a singurei instituţii care poate sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor emise de Guvern.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.