PSD | D. Coarnă: Totul e o politică ieftină, de 2 lei. Turcan nu înţelege nimic!

PSD | D. Coarnă: Totul e o politică ieftină, de 2 lei. Turcan nu înţelege nimic!

Deputatul PSD, Dumitru Coarnă a comentat declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan care a spus marți la un post de televiziune că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat și că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să opteze între pensie și salariu.

“Am văzut, doamna Turcan are o problemă cu interdicţia asta. Păi, dacă e dreptul lui la muncă, de ce să i-l îngrădim? De ce să-i îngrădim dreptul la muncă? Zic, vă întreb. Avem o Constituţie? Trebuie să o respectăm, nu? Dacă în Constituţie scrie că nu ai dreptul să te reangajezi… Totul e o politică ieftină, de 2 lei. Turcan nu înţelege nimic. Dacă aplică lucrul ăsta, a mai încercat odată şi au revenit asupra ei.”, a afirmat joi într-o conferință de presă Coarnă care a mai adăugat că cei mai mulți beneficiari provin din sănătate și învățământ, domenii cheie care ar avea mult de suferit de pe urma acestei decizii controversate. “O mare parte din beneficiari sunt în Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Învăţământului, pe lipsă de cadre. Şi vor pleca toţi acasă pentru că vor prefera să rămână acasă cu pensia decât să meargă pe salariu la şcoală. Adică, luând aceiaşi bani, nu stau eu acasă liniştit? Că sunt foarte mulţi învăţători din mediul rural pensionari,pe care-i folosim neavând cadre adecvate. La fel şi în Ministerul Sănătăţii. Sunt medici, sunt asistenţi medicali pe deficitul de personal pe care-i folosim cu acest sistem. E născută moartă, da? E tot electorală. De aceea trebuie să facem diferenţele. Eu vreau să vorbesc tehnic, nu politic.”, a conchis deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați. Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat”, a spus, marți, la România TV Raluca Turcan care a mai adăugat că proiectul va fi prezentat în zilele următoare.

Pe 15 ianuarie 2009, premierul de atunci al României, Emil Boc (și atunci și acum coleg de partid cu Raluca Turcan!) spunea că Executivul va iniţia un proiect de lege prin care să se interzică la stat cumulul pensiei cu salariul şi va solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă. "Vom iniţia un proiect de lege prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul şi îl vom dezbate în procedură de urgenţă la Parlament", afirma şeful Guvernului, după ce Curtea Constituţională declarase neconstituţională Ordonanţa 230/2008.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia ridicată de Avocatul Poporului constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională întrucât afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie şi contravine art. 115, alin. 6 din legea fundamentală. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial partea I" – a motivat Curtea Constituţională.

Avocatul Poporului din acea vreme, Ioan Muraru, a atacat, în 8 ianuarie, la CCR prevederile OUG nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, al pensiilor de stat şi al celor de serviciu, argumentând că salariul şi pensia, fiind bunuri proprietate privată, interdicţia de a le cumula echivalează, practic, cu o expropriere. Potrivit art. 44 alin. (3) din Constituţie, "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire". Mai mult, actul normativ criticat nu poate desfiinţa un drept câştigat, de vreme ce dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) teza I din Legea fundamentală - se arăta în excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.