Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, intitulată "Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor", semnată de 109 deputaţi social-democraţi. Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a respins moţiunea, înregistrându-se 140 de voturi "pentru", 161 "împotrivă" şi o abţinere.
Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă a explicat joi o parte din motivele care au stat la baza inițierii acestei moțiuni. “Noi am considerat că ministrul Voiculescu trebuie ori să fie demis, ori să demisioneze. Aţi observat cu toţii, au fost 3 incendii consecutive în spitale din România, iar la Matei Balş am avut victime. Au ajuns, undeva, la 20 de oameni care au murit în urma acelei tragedii şi nimeni nu-şi asumă. Toată lumea încearcă să paseze vina, să paseze responsabilitatea deşi au avut tot ce le trebuie informaţii şi aveau timpul necesar să dispună în consecinţă pentru că veneau după tragedia de la Piatra Neamţ, unde au avut nişte rapoarte cu cauzele acelui eveniment tragic, dar se pare că nu a interest pe nimeni. Și a urmat ce a urmat la Matei Balş, unde oamenii au murit. 5 au murit direct, arşi de vii. Aţi văzut şi acea intervenţie pe care eu au lăudat-o, au găsit a 5-a victimă după 4 ore carbonizată într-un wc al spitalului Matei Balş. Deci o intervenţie, în opinia mea, care trebuie cercetată în profunzime şi trebuie găsite acele cauze şi condiţii care au favorizat această tragedie pentru că nu putem să mai acceptăm această situaţie. Mergem în spitale cu ideea, cu gândul să ne facem bine. Majoritatea dintre noi merg la spitale cu o strângere de inimă.”, a spus Coarnă care a lăudat eforturile depuse de executivul Consiliului Județean pentru funcționarea în cât mai bune condiții a Spitalului Județean de Urgență. “Mă bucur că la Călăraşi lucrurile funcţionează într-o altă logică în ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Călăraşi. Am văzut o deschidere totală, am văzut dotări, am văzut o abordare modernă, în ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Călăraşi care este în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, lucruri pe care le constataţi şi dumneavoastră. Deci se încearcă să dezvoltăm acele programe care să vină în sprijinul cetăţeanului şi să creăm acel confort emoţional al celor care apelează din motive de sănătate la serviciile medicale iar noi, şi în mod special dl. preşedinte Vasile Iliuţă, a dispus în consecinţă. Chiar mă bucur când văd acele informaţii, le urmăresc, vorbim la telefon, de foarte multe ori şi observ la Călăraşi o deschidere totală şi numai. În fapte lucrurile sunt aşezate într-o logică de funcţionare corectă şi în slujba cetăţeanului.”
“Or să încerce să speculeze aceste evenimente tragice în soluţia disperată de a privatiza tot ce înseamnă spaţiul public al sănătăţii”
În altă ordine de idei, parlamentarul social-democrat a evidențiat atitudinea arogantă arătată în plen de deputații USR. În opinia sa, miniștrii USR PLUS sunt, de fapt, susținuți de ONG-uri care sunt “instituţii acoperite ale agenţiilor de informaţii străine”, misiunea lor fiind aceea de a privatiza ce a mai rămas din avuția națională la prețuri derizorii. “Din păcate moţiunea a picat şi altfel spus, constituţional vorbind, chiar dacă ar fi trecut, nu producea consecinţe juridice. Adică nu exista obligativitatea dacă trecea moţiunea să fie demis. Pe mine m-a deranjat extrem de mult atitudinea arogantă. O atitudine a celor de la USR de dispreţ faţă de tot ceea ce înseamnă valori umane: faţă de viaţă, faţă de sănătatea noastră. Şi vă rog să urmăriţi fenomenul ăsta, o să ne mai întâlnim. Or să încerce să speculeze aceste evenimente tragice în soluţia disperată de a privatiza tot ce înseamnă spaţiul public al sănătăţii pentru că dacă priviţi în Guvern, unul e venit din Austria, cu interese de acolo, ministrul sănătăţii, unul e venit din Franţa, unul din Germania. Toate aceste ONG-uri, pe care le ştim, iar ei sunt produsul acelor ONG-uri, în opinia mea, sunt instituţii acoperite ale agenţiilor de informaţii străine. O să vedeţi că or să încerce să privatizeze Portul Constanţa, CEC Bank, Nuclear Electrica, adică instituţii de interes naţional. Va trebui, şi sincer vă spun mă gândesc în fiecare zi ce atitudine să adoptăm ca să nu pierdem aceste instituţii de interes strategic! Portul Constanţa este de interes strategic. CEC-ul funcţionează. Nu poţi să vinzi un lucru care funcţionează, şi mai ales în situaţii de criză. Pe nimic.”, a conchis deputatul Dumitru Coarnă.