PSD | D. Coarnă: Istoria se repetă. Politizarea justiției, o palmă pe fața democrației secolului XXI

PSD | D. Coarnă: Istoria se repetă. Politizarea justiției, o palmă pe fața democrației secolului XXI

Deputatul PSD, Dumitru Coarnă a susținut joi o Declarație de presă cu privire la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), proiect legislative inițiat de Guvern care a trecut săptămâna asta de Camera Deputaților.

"Istoria se repetă. Politizarea justiției, o palmă pe fața democrației secolului XXI. Desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), la un pas de înfăptuire.

„Patru caracteristici corespund judecătorului: ascultă politicos, răspunde cu înțelepciune, cântărește cu prudență și decide imparțial” - Socrate

Dar cum să decidă imparțial când însăși independența justiției este astăzi în pericol, când votăm iresponsabil pentru suprimarea garanțiilor unui act de justiție corect fără să analizăm impactul unei astfel de reglementări asupra sistemului judiciar și, nu în ultimul rând, asupra cetățeanului, beneficiarul direct al actului de justiție.

Soarta șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General a pendulat mereu între CSM și propunerile ministrului Justiției, cu președintele în rol de semnatar final al deciziei, cu mai multă sau mai puțină putere de decizie.

În forma inițială a Legii 303/2004 privind statutul magistraților, procurorii șefi erau propuși de CSM, la recomandarea ministrului Justiției, numirea stând în mâna președintelui.

În 2005, surpriză, s-a modificat legea, introducând sistemul „politizat” prin care propunerea șefilor de mari parchete a fost trecută de la CSM la ministrul Justiției, la CSM rămânând doar un aviz consultativ. Președintele avea și atunci ultimul cuvânt, dar a primit în plus prerogativa de a refuza motivat și public propunerea de mai multe ori.

Procedura aceasta de numire a procurorilor șefi din Parchetul General, DNA și DIICOT i se datorează unui ministru al Justiției foarte bine orientat, care favorizând partidul din care făcea parte a dispus politizarea Parchetului General și a celor două secții din cadrul acestuia, astfel încât cine deține puterea politică să dețină controlul și asupra puterii judecătorești. Astfel s-a realizat mutarea centrului de putere la ministrul Justiției, în cadrul procedurii de numire a procurorilor șefi, metodă care la vremea respectivă, în 2005, era la modă și servea intereselor politice ale Puterii.

În 2018 s-a modificat echilibrul de puteri din procedură: președintele României mai poate respinge o singură dată și motivând public propunerea venită de la ministrul Justiției, cu avizul consultativ al CSM, ceea ce afirmă rolul decisiv al ministrului Justiției. În plus, s-a introdus în lege o procedură explicită de selecție a procurorilor șefi: un interviu în care candidații susțin un proiect de management al parchetului, iar pentru transparență, interviurile candidaților sunt transmise în direct pe pagina de internet a ministerului Justiției și sunt arhivate public pentru a putea fi văzute oricând.

Procedura de numire a procurorilor șefi ai marilor unități de parchet DNA, DIICOT și Parchetul General a fost modificată prin înființarea SIIJ menită să asigure independența justiției și reducerea factorul politic din ecuație.

În esență ceea ce se dorește prin desființarea SIIJ este ca în procedura numirii șefilor DNA, DIICOT sau Parchetului General, ministrul Justiției, un personaj numit politic, să aibă cuvântul decisiv: el propune numele în urma unei proceduri de concurs pe care îl prezidează, poate ține cont sau nu de avizul secției de procurori a CSM, iar președintele României poate să refuze o singură dată propunerea, motivând public refuzul său.

Prin adoptarea legii privind desființarea SIIJ se urmărește întoarcerea la primitivismul perioadei de dinainte de 2018, în care Justiția era aservită D.N.A. -ului, iar D.N.A.-ul dădea raportul președintelui. În viziunea mea, politicul nu trebuie implicat în numirea procurorilor, aceasta #răspundere trebuie restituită titularului de drept al acesteia: Consiliul Superior al Magistraturii.

Am votat împotriva desființării SIIJ, susțin independența justiției și lupt pentru #depolitizarea acesteia, pentru ca cetățeanul să-și vadă respectate drepturile fundamentale, iar #judecătorul să beneficieze de garanțiile necesare realizării un act de justiție corect"., se arată în Declarația de presă, postată și pe pagina personală de FB.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.