PSD | D. Coarnă, despre Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: Este, clar, neconstituțional!

PSD | D. Coarnă, despre Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: Este, clar, neconstituțional!

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă a declarat joi la Călărași că, împreună cu colegii săi de partid, a votat împotriva Proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), depus de Guvern la finele lunii trecute, susținând că proiectul este neconstituțional în condițiile în care inițiatorul a introdus un articol care “transformă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în judecător de Cameră Preliminară.”

„Ieri am avut ședință de plen în Camera Deputaților. Pe ordinea de zi, unul din puncte a fost acel PL- x (n.r. 108 / 2021) cu privire la desființarea Secției Speciale de Cercetare a Magistraților. Sigur că noi am votat împotriva, am încercat să convingem că această decizie este neconstituțională, mai ales motivat de faptul că au introdus un articol în această inițiativă legislativă din care rezultă un aviz imperativ din partea CSM. Practic transformă și CSM-ul în judecător de Cameră Preliminară.

Este clar neconstituțional, am încercat să explicăm faptul că toate asociațiile magistraților din România se opun acestei inițiative legislative și nu numai, și asociațiile externe au trimis puncte de vedere în aceeași logică, și anume că este neconstituțional. Este, dacă vreți, în dezavantajul justiției această atitudine cu privire la judecători.

Noi am încercat să le spunem că dacă erau niște neajunsuri în reglementare, puteam să discutăm pe acea reglementare și puteam să lăsăm competența în cadrul Parchetului General, cu înființarea unor secții la nivel de Curți de Apel pentru că până la urmă judecătorul trebuie să se simtă liber în decizia pe care o ia. Am observat că se dorește practic întoarcerea undeva la primitivismul justiției din anii 2014, 2015, 2016, 2017 când veneau subordonat președintelui, se făcea acea justiție televizată. Și dacă privim statistic pe acele dosare penale o să vedeți că la finalitatea judiciară a dosarului penal, avem 50% achitări care spun extrem de mult. Practic judecătorii erau șantajați pe anumite decizii și de aceea și de aceea asociațiile profesionale se opun cu vehemență acestei inițiative legislative. Eu, personal, am primit mai multe materiale de la asociațiile respective și am încercat, atât cât ne-a permis constituția, să blocăm această inițiativă.”, a spus Coarnă care a mai precizat că Senatul, în acest caz, este cameră decizională iar dacă va fi adoptat, proiectul de lege va fi atacat la Curtea Constituțională. “Vreau să vă informez că Senatul este cameră decizională și noi deja avem pregătit textul pentru a ataca la Curte această inițiativă. Clar, este neconstituțională în opinia noastră!”, a conchis deputatul social-democrat.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. S-au înregistrat 171 de voturi "pentru", 136 "contra" iar doi deputaţi nu au votat. Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este cameră decizională.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.