PSD | D. Coarnă: Concluzia e simplă. Domnul Bode trebuie să plece, să-şi dea demisia

PSD | D. Coarnă: Concluzia e simplă. Domnul Bode trebuie să plece, să-şi dea demisia

În plenul ședinței Camerei Deputaților din 25 mai, deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă a primit răspunsurile, la cele două interpelările adresate în urmă cu circa două luni ministrului de Interne, Lucian Bode, din partea secretarului de stat MAI, Gabriel Marius Mureșan.

“Răspunsurile sunt total, dacă vreţi, neprofesioniste. Sunt răspunsuri care aduc atingere Parlamentului României, răspunsuri pe care eu le încadrez la atac direct la siguranţa publică.”, a spus Coarnă în debutul intervenției sale.

Iată mai jos “dialogul’ purtat, așa cum rezultă din stenograma ședinței.

“Domnul deputat Coarnă Dumitru, două interpelări.

Ministerul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Marius Mureşan.

Vă rog, domnule secretar de stat.

O să le prezentaţi probabil pe amândouă. O să intervină domnul deputat. OK?    

Domnul Gabriel Marius Mureşan (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne):

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimate domnule deputat Dumitru Coarnă,

În legătură cu interpelarea dumneavoastră având ca obiect "Cazul bătrânei din localitatea Cuza-Vodă, judeţul Călăraşi, suspectă de boala Parkinson din data de 25 august 2019. Încălcări aduse Codului de etică şi deontologie al poliţistului şi Legii privind statutul poliţistului. Verificări în structura IPJ Călăraşi", precizăm faptul că la nivelul Poliţiei Române au fost demarate verificări, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale în consecinţă.

Vă mulţumesc. 

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Vreţi intervenţie acum sau să răspundă şi la a doua?

Domnule secretar de stat, răspundeţi domnului deputat şi la a doua, după care va face intervenţii dacă...

Mulţumesc.                     

Domnul Gabriel Marius Mureşan:

Stimate domnule deputat Dumitru Coarnă,

În legătură cu interpelarea dumneavoastră având ca obiect "Factorul de decizie, procedura urmată. Verificări în structura centrală SIAS Bucureşti", vă comunicăm următoarele.

Ca urmare a evenimentului pus în discuţie, conducerea Poliţiei Române a dispus efectuarea de verificări la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău şi al Poliţiei Municipiului Oneşti.

Luând în considerare concluziile rezultate în raportul de control finalizat la data de 15 aprilie 2021 cu privire la modul de îndeplinire a sarcinilor de serviciu s-a dispus declanşarea cercetării prealabile faţă de ofiţerul de serviciu al unităţii teritoriale, respectiv dispecerul Poliţiei Municipiului Oneşti, faţă de adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, şeful Poliţiei Municipiului Oneşti şi adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Oneşti.

De asemenea, precizăm faptul că la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, respectiv al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti, au fost constituite două dosare penale ce au ca obiect urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi omor calificat, respectiv sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de serviciu.

Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală, urmărirea penală are, de asemenea, un caracter nepublic, nu ne putem pronunţa la acest moment cu privire la aspectele ce vizează modalitatea de gestionare a evenimentului de către structurile competente implicate.

În acest sens, menţionăm că, din informaţiile puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, reiese faptul că negociatorul desemnat de poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău să comunice cu autorul a urmat stagiul de pregătire "Negociator în situaţii de criză de ordine publică" în cadrul Institutului de Studii pentru Ordine Publică din Ministerul Afacerilor Interne.

Vă mulţumesc.                

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulţumesc frumos, domnule secretar de stat.

Vă rog, domnule deputat.                          

Domnul Dumitru Coarnă:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Răspunsurile sunt total, dacă vreţi, neprofesioniste. Sunt răspunsuri care aduc atingere Parlamentului României, răspunsuri pe care eu le încadrez la atac direct la siguranţa publică.

Întrebări punctuale pe care le-am adresat ministrului Bode - probabil că doarme şi acum pe bancheta din spate - şi răspunde altceva.

Dacă la speţa de la Călăraşi, din 2019, ministrul Bode îmi răspunde în 2021 că a declanşat o procedură de verificare, în condiţiile în care eu, personal, i-am transmis acele înregistrări, când şeful poliţiei judeţene, împuternicit, înjură primitiv o victimă care apelează 112, mă gândeam ce s-ar fi întâmplat sau cum ar fi procedat domnul Bode dacă acea înjurătură era adresată mamei dumnealui sau mamei secretarului de stat. Atunci aş fi văzut şi eu o reacţie corectă, pertinentă, la tot ceea ce înseamnă siguranţă publică şi respect pentru Parlament. Ca să nu spun că am făcut interpelările din martie 2021 şi răspundeţi pe 24 mai 2021, după aproape 90 de zile.

Deci răspunsuri total neprofesioniste.

V-am întrebat punctual despre poliţiştii de la Bacău dacă aveau aviz de coborâre în rapel, dacă aveau dotări necesare. Nu răspundeţi nimic.

Nu v-am întrebat despre dosare penale. Spre deosebire de dumneavoastră, ştiu că faza de urmărire penală este nepublică şi o respect.

Eu v-am întrebat punctual cine trebuia să ia decizia să folosească armamentul din dotare, cine trebuia să ia decizia să trimită trupe speciale la Bacău, pentru că această atitudine a dumneavoastră creează premisele, dacă vreţi, dezvoltării acţiunilor de acest tip, Oneşti.

Nu cred că este normal să trăim într-o ţară în care oameni nepregătiţi, cum sunteţi dumneavoastră şi ministrul Bode, să gestioneze siguranţa publică. Trebuie să fim extrem de clari. Dumneavoastră, cei din conducerea ministerului, cu mici excepţii, sunteţi neprofesionişti, sunteţi acolo pe criterii politice, fără a înţelege aceste mecanisme şi sigur să oamenii sunt maltrataţi în case, sunt tăiaţi cu cuţite la propriu, şi cu săbii, fără să înţelegeţi acest sistem.

Nu cred că cineva, în ţara aceasta, îşi doreşte să aibă o rudă, într-un apartament, în România, în aceeaşi abordare de la Oneşti, iar domnul Bode să răspundă după 90 de zile, total lipsit de respect faţă de Parlamentul României.

L-am întrebat pe domnul Bode la ce oră a fost...

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Concluzionaţi, vă rog!    

Domnul Dumitru Coarnă:

O să concluzionez imediat.

Lăsaţi-mă, că au murit oameni!

Dacă mă forţaţi să concluzionez după 90 de zile, când ei nu-mi răspund, lăsaţi-mă puţin să-mi termin şi eu logica mea, pentru că dacă o să concluzionez rapid o să mai moară zece oameni în următoarele zile, pentru că Bode nu înţelege, doarme şi acum pe bancheta din spate.

Concluzia e simplă. Domnul Bode trebuie să plece, să-şi dea demisia.

Pe mine mă nemulţumesc aceste răspunsuri, pentru că Ministerul de Interne este un focar infracţional pe care eu îl scot în evidenţă în mod constant. Sunt fraude enorme la acel minister de interne. Poliţia Capitalei - 10 milioane de lei şi prejudiciu în derulare. Nimeni nu-l vede, nimeni nu constată, nimeni nu vrea să gestioneze corect şi corespunzător.

Dacă Ministerul de Interne reacţionează la interpelările unui parlamentar din Camera Deputaţilor, din Parlamentul României, şi răspunde cu această, dacă vreţi, lejeritate, eu mă declar total nemulţumit şi vă rog să reveniţi asupra răspunsurilor, pentru că nu sunt demne de ministrul de interne, nu sunt demne, dacă vreţi, de un om care reprezintă siguranţa publică sau care gestionează această siguranţă publică.

V-aţi bătut joc la propriu de Parlamentul României şi vă rog să reveniţi cu răspunsuri punctuale la întrebările mele.

Vă mulţumesc, domnule preşedinte."

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.