PSD | D. Coarnă: Autorii infracţiunilor de violenţă domestică sunt puşi sub lupă!

PSD | D. Coarnă: Autorii infracţiunilor de violenţă domestică sunt puşi sub lupă!

În declaraţia susţinută în Parlament în 21 aprilie, deputatul PSD Dumitru Coarnă şi-a exprimat susţinerea pentru adoptarea Proiectului de lege nr. 129/2020 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, demers legislativ ce vizează respectarea drepturilor persoanelor abuzate, victime ale violenţei domestice.

În România s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor cu violenţă săvârşite asupra unui membru de familie, fapt rezultat din numărul mare al plângerilor depuse în ultimul an. Poliţia Română a dat publicităţii datele pentru primele şapte luni ale anului 2020 din care rezultă că numărul victimelor este de aproape 5.500 de persoane şi au fost emise peste 4.800 de ordine de protecţie provizorii din care jumătate au primit confirmarea magistraţilor. Pe fondul măsurilor sanitare luate în România, conform Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, au fost înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viaţă.

"Creşterea violenţelor din perioada pandemiei de Covid-19 a dus la schimbarea parţială a legislaţiei şi la adoptarea Legii 183/2020 prin care agresorii care încalcă ordinele de protecţie vor putea fi condamnaţi la închisoare între 1 şi 5 ani. În plus, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis pe loc de poliţist pentru o durată de 5 zile, iar de judecător pe o perioadă de 6 luni", a subliniat deputatul PSD.

"Prin adoptarea Proiectului de lege nr. 129/2020 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, se face un pas înainte în diminuarea acestui fenomen în continuă ascensiune. Autorii infracţiunilor de violenţă domestică vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice de supraveghere, atât în timpul unor proceduri judiciare, cât şi în timpul executării pedepsei stabilită de instanţă şi vor fi obligaţi să păstreze o distanţă minimă faţă de victime. Încălcarea acestei obligaţii va genera o alertă în dispecerat care va determina o intervenţie rapidă şi eficientă a poliţiştilor şi jandarmilor. Astfel organele de ordine devin mult mai eficiente în intervenţiile lor pentru a proteja viaţa şi integritatea corporală a victimelor", a sintetizat deputatul.

Demersul legislativ urmăreşte creşterea protecţiei victimelor violenţei domestice, cât şi operaţionalizarea sistemului de supraveghere electronică a agresorilor care generează violenţă domestică.

"Este necesar să acordăm o atenţie sporită acţiunilor de combatere a tuturor formelor de discriminare, violenţă şi abuz împotriva categoriilor vulnerabile, centrate pe ideea de solidaritate umană, în scopul construirii unei societăţi civilizate", a susţinut deputatul Dumitru Coarnă în încheierea declaraţiei sale politice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.