PSD | D. Coarnă: Agricultura este principala ramură care susţine economic bugetul de stat şi trebuie tratată cu responsabilitate

PSD | D. Coarnă: Agricultura este principala ramură care susţine economic bugetul de stat şi trebuie  tratată cu responsabilitate

Deputatul PSD, Dumitru Coarnă a susținut joi la Călărași că partidul pe care-l reprezintă a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, motivând că “sunt extrem de multe probleme din punct de vedere profesional în ceea ce priveşte finanţarea corectă a acestei ramuri importante din economia românească”.

“Am avut o declaraţie politică, miercuri, în care am atras atenţia cu privire le fermierii din judeţul Călăraşi. M-am axat pe două paliere. Despăgubirile pentru seceta anului agricol 2019-2020, am formulat amendamente, în acest sens, care au fost respinse. Palierul doi avea o legătură directă cu finanţarea sistemului de irigaţii pentru a fi capacitat la nivel maxim să putem dezvolta acele acţiuni concrete de irigare a suprafeţelor agricole, în condiţiile în care, ştiţi mai bine decât mine, că din suprafaţa totală a judeţului Călăraşi, 84% este suprafaţă agricolă şi trebuie să dezvoltăm acţiuni concrete în acest sens. Am avut o declaraţie politică pe care am citit-o în plenul Camerei Deputaţilor.”, a menționat, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Călărași, Dumitru Coarnă care a continuat “Noi încercăm să folosim acele pârghii pe care Constituţia ni le conferă în ceea ce priveşte activitatea parlamentară. Sigur, cu declaraţii politice, am avut şi interpelări la nivel de minister de Interne, lucrez la o altă interpelare pentru Ministerul Învăţământului, o să urmeze o altă interpelare pe care o s-o depun pentru Ministerul Agriculturii. Deja am luat în discuţie o moţiune simplă în ceea ce priveşte Ministerul Agriculturii, pentru că sunt extrem de multe probleme din punct de vedere profesional în ceea ce priveşte finanţarea corectă a acestei ramuri importante din economia românească. Până la urmă eu cred că în acest moment agricultura este principala ramură care susţine economic bugetul de stat şi trebuie tratată cu responsabilitate.”

| Moțiune simplă: "Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător - ministrul Adrian Nechita Oros"

PSD a cerut, într-adevăr, demisia ministrului Adrian Oros printr-o moţiune simplă depusă, miercuri, la Camera Deputaţilor, social-democraţii transmiţând că munca în agricultură "nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept", ci "cu sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească".

În moţiunea simplă "Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător - ministrul Adrian Nechita Oros", social-democraţii îi acuză pe liberali şi pe membrii USR PLUS că sunt "fără suflet, fără empatie, fără grijă de semeni".

Potrivit PSD, în privinţa agriculturii România este "într-o linie de criză accentuată", cauzată, pe de o parte, de seceta severă, din 2019 - 2020, iar, pe de altă parte, de "incapacitatea" actualului ministru de a elabora politici publice protective şi stimulative pentru sectorul agricol şi al industriei alimentare.

"Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică privind contribuţia agriculturii la scăderea economică din 2020 arată, fără dubiu, dezastrul pe care l-aţi produs. Agricultura a avut în 2020 două recorduri negative: cea mai pronunţată reducere de producţie dintre activităţile economice - minus 16,2 % la valoarea adăugată creată şi cea mai mare creştere de preţuri - plus 10,5% la preţuri. Domnilor guvernanţi, ţara are nevoie de hrană, iar fermierii au nevoie de susţinere în momente de criză! Şi fermierii sunt tot privaţi şi plătitori de taxe la bugetul de stat, buget pe care l-aţi măcelărit doar pentru interesele dumneavoastră de grup! Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de in-puturi, cu banii din subvenţii şi-au plătit arendele, iar acum nu au bani să înfiinţeze culturile noi de primăvară. Unii dintre ei, pentru a trece iarna şi a pune hrană pe masa copiilor, au început să-şi vândă animalele, utilajele agricole sau chiar şi pământul! S-a ajuns aici pentru că, aşa cum ne arată realitatea momentului, ministrul Adrian Oros nu are experienţa şi priceperea necesară pentru a gestiona multiplele probleme ale agriculturii româneşti", se arată în moţiunea simplă.

Moţiunea va fi dezbătută luni, iar votul final va fi dat miercurea viitoare. (sursa www.agerpres.ro)

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.